Вести


Славиша Грујић присуствовао отварању Завичајне куће Подунавских Шваба у Сремским Карловцима

Нови Сад , 05. јун 2014.
-A A +AСлавиша Грујић присуствовао отварању Завичајне куће Подунавских Шваба у Сремским Карловцима.

Нови Сад , 05. јун 2014. .

У Сремским Карловцима данас је званично отворена Завичајна кућа Подунавских Шваба, која је након реконструкције и адаптације једина таква сачувана на нашим просторима. Реч је о кући старој 250 година изграђеној од набоја по тадашњој технологији у Аустро-Угарској и она је симбол времена непосредно по досељавању Немаца у Сремске Карловце, а то је 1739. година. Архитектура тога времена је сачувана у потпуности, а преправке које су учињене нису оставиле значајније последице. Кућа има три просторије: кухињу у коју се улази из отвореног гонка и две собе, у које се улази из кухиње.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић данас је присуствовао званичном отварању Завичајне куће и том приликом обишао је аутентичне просторије, које осликавају живот Подунавских Шваба тог доба, као и двориште у којем се налазе изложене пољопривредне машине, уређаји, алат, шупа, бунар и засади винове лозе на ондашњи начин.

Председник Фондације за заштиту завичајног наслеђа Подунавских Шваба “Завичајна кућа” Стјепан Седер, овом приликом је изразио велику захвалност на подршци Покрајинском секретаријату за културу и јавно информисање, са чијим средствима је објекат доведен у праву намену, а то је у туристичко музејску сврху. У кући се тренутно налази доста ствари, које су донација Музеја Војводине, чиме се њен садржај употпуњује. Велику захвалност дугујемо и Циглани Стражилово, која је донирала довољан број цигала за градњу, како би се добио њен аутентичан изглед од пре 250 година.

Потпредседник Грујић истакао је да није велика мудрост издвојити средства за обнову Завичајне куће Подунавских Шваба, који су пре толико година дошли да живе на нашим просторима, колико је важно имати визију и заједнички циљ да Сремски Карловци добију место, какво заслужују на културно-туристичкој мапи не само Војводине и Србије, већ и шире. Завичајна кућа је једна у низу пројеката, којој ми желимо да вратимо стари сјај, јер овде постоје и куће из грађанског периода, које треба реконструисати, а са тим у вези и проширити ту идеју и на Петроварадинско подграђе. Све то јесте тренутно део маште, али у сарадњи са локалном самоуправом, Републиком и Покрајином може се пронаћи заједничка идеја и на реалној основи сагледати могућности за то, истакао је на крају секретар Грујић.
Да подсетимо, Подунавске Швабе живеле су у Војводини до краја II Светског рата, када их је било око 500.000 и, поред Срба и Мађара, били су најбројнији. Данас се као Немци изјашњава око 4.000 људи, према попису становништва, мада се у нашој средини процењује да Подунавских Шваба има знатно више. У Сремским Карловцима је 2009. године основан Фонд за заштиту завичајног наслеђа Подунавских Шваба Завичајна кућа, када је у Фонд унета једина сачувана кућа из времена насељавања Немаца у Војводину. Фондација за заштиту завичајног наслеђа Подунавских Шваба "Завичајна кућа" основана је 2009. године у Сремским Карловцима, а основна идеја је ревитализација изворне културе Подунавских Шваба, неговање традиције и обичаја, подржавање истраживања и стваралаштва из области културе, историје, језика и публицистике.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs