Вести


Славиша Грујић разговарао са делегацијом Државног музеја из Москве

Нови Сад , 15. мај 2013.
-A A +AСлавиша Грујић разговарао са делегацијом Државног музеја из Москве.

Нови Сад , 15. мај 2013. .

Нови Сад, 15. мај 2013.- Потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић примио је делегацију Државног музеја из Москве, која борави у четвородневној посети Музеју Војводине. Циљ посете је успостављање ближе сарадња између једног од најзнанчајнијих музеја у Руској Федерацији и Музеја Војводине.
Делегацију Државног историјског музеја предводи заменик директора за научни рад Андреј Дмитријевић Јановски, а у њој су и главни кустос Одељења за археологију Кирил Борисович Фирсов, руководилац Одељења за визуелну уметност Наталија Николајевна Скорњакова и етнограф Одељења за тканине и одећу Олга Георгиевна Гордејева. Сусрету са потпредседником Владе Војводине присуствовала је и директорица Музеја Војводине др Агнеш Озер.

Потпредседник Владе Војводине Славиша Грујић упознао је чланове делегације са историјско-културним наслеђем Војводине, нашим специфичностима и посебностима. Говорећи о пољима могуће сарадње, Грујић је навео: "Сарадња може бити на остварена на неколико нивоа. Један од њих може се односити на поставке из Првог и Другог светског рата и подршку коју смо једни другима давали. Са друге стране, Покрајинска влада је успоставила сарадњу са италијанским регијама Фруили-Венеција чулија и Аквилеја, што такође може бити тема за разговор. Јер, оно што ми овде са поносом чувамо јесте Сирмиум у Сремској Митровици, где је рођено чак седам римских царева. Тема за сарадњу може бити и обележавање великих историјских јубилеја код нас, као што је 250 година Шајкашког батаљона, обележавање 100 година од почетка Првог светског рата, као и обележавање Петроварадинске битке (1716.године). Осим тога, можемо имати и поставку о шеснаест фрушкогорских манастира, који се простиру на свега 50 километара дужине и зато, са правом, Фрушку гору зовемо Светом гором".
Андреј Дмитријевич Јановски се сложио са потпредседником Грујићем да Србија и Русија имају много тога заједничког, што би требало само да учврсти сарадњу два Музеја када се за то стекну услови. Према његовим речима, значајно би било руској публици представити управо остатке старог Римског царства. Сарадњу је могуће остварити не само кроз размену поставки и изложби, него и кроз размену стручњака и путем различитих видова стручне сарадње, али и у заједничким пројектима.


Државни историјски музеј из Моске један је од најзначајнијих музеја у Руској Федерацији. Он је музеј комплексног типа, јер чува и излаже предмете из области археологије, историје, историје уметности, етнологије.Осим зграде Музеја и сталне поставке на Црвеном тргу у Москви, поседује и већи број музејских комплекса и депаданаса.

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs