Вести


Славиша Грујић разговарао са директором Културног центра Тајвана у Паризу

Нови Сад , 13. март 2013.
-A A +AСлавиша Грујић разговарао са директором Културног центра Тајвана у Паризу.

Нови Сад , 13. март 2013. .

Нови Сад, 13.март 2013. - Потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић разговарао је у Влади Војводине са директором Културног центра Тајвана у Паризу Цхих Цхенг Цхен-ом. Након што је успостављена сарадња Музеја саверемене уметности Војводине и Културног центра Тајвана у Паризу, одржан је данашњи састанак, на коме је било речи о детаљима предстојећег гостовања уметника из Тајвана у Новом Саду, током августа ове године, као и наступа наших уметника на Тајвану, у мају следеће године.

Потпредседник Грујић је истакао значај предстојеће сарадње у области културе, поготово ако се зна да Културни центар Тајвана у Паризу организује бројне манифестације и културна дешавања широм Европе, а од ове године и на Балкану. Упознајући директора Цхих Цхенг Цхена са историјом, културом и демографским подацима о Војводини, покрајински секретар Славиша Грујић истакао је мултинационалност и мултиконфесионалност као карактерситике које Војводину чине преознатљивом на европској мапи.


„Дух толеранције и суживота на нашем простору изградио је посебан однос према култури, која више од свега отвара врата наше земље", рекао је Грујић. „Веома ме радује што ће једанаест уметника са Тајвана, крајем августа, бити гости у Новом Саду, у Музеју савремене уметности Војводине, где ће поред изложби, нашој публици бити приказани и уметнички и докуметарни филмови, као и све посебности тајванске културе. Са наше стране, наших петнаест уметника биће у прилици да представе не само своје уметничке изразе и способности, већ и да на тај начин буду наши амбасадори културе у једној земљи каква је Тајван."


Директор Цхих Цхенг Цхен такође је изразио задовољство због предстојеће сарадње, нагласивши да за људе који воле и цене културу, границе не постоје. Оно што је заједничко Тајвану и Војводини управо је мултикултуралност, јер на Тајвану живи 14 аутохтоних нација, од којих свака негује своју културу, обичаје, језик. Тајван чине специфичним његова историја и колонизација, јер је више од три деценије био холандска колонија, потом је владала Кина, Јапан и опет Република Кина, и све је то утиснуло печат како на културу, тако и на обичаје, језик, писмо и, најзад, делом и на препознатљиву кухињу. Сарадња Културног центра Тајвана у Паризу и Музеја саверемене уметности Војводине отвара могућности да се што више наших уметника тамо представи, јер Културни центар Тајвана годишње организује више од 15 изложби и око 150 различитих манифестација, као што су музички, ликовни и плесни наступи.

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs