Вести


Славиша Грујић разговарао са Марком Маринуцием из Фондације “Аквилеја” и професором римске уметности и археологије др Мишелом Р. Вернером

Нови Сад , 30. мај 2014.
-A A +AСлавиша Грујић разговарао са Марком Маринуцием из Фондације “Аквилеја” и професором римске уметности и археологије др Мишелом Р. Вернером .

Нови Сад , 30. мај 2014. .

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић данас је, током завршне конференције Програма децентрализоване сарадње "Еуростарт" између АП Војводине и Аутономне регије Фриулија Венеција Ђулија, у згради Покрајинске владе разговарао са координатором за европске пројекте Фондације “Аквилеја” Марком Маринуцием, професором римске уметности и археологије на државном Унивезитету Њујорк, Албани др Мишелом Р. Вернером, директором Завода за заштиту споменика културе Сремска Митровица Љубишом Шулајом и археологом Завода Биљаном Лучић. Тема састанка односила се на презентацију резултата сарадње Фондације "Аквилеја" и Завода за заштиту споменика културе у Сремској Митровици на реализацији пројекта "Сирмијум - град царева и царски град", започетог у фебруару 2013. године и плановима за наставак сарадње усмерене ка европским фондовима на заштити и презентацији археолошког наслеђа Сремске Митровице.
Према речима потпредседника Славише Грујића, Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање укључен је у неколико међурегионалних пројеката, када је у питању културно наслеђе Војводине, и у овом случају подржава наставак сарадње на једном од наших најзначајнијег археолошког налазишта. У граду, као што је Сремска Митровица (антички Сирмијум), испод самог града налазе се остаци римске царске престонице из античког периода, са остацима рушевина импозантне Царске палате, бројни стамбени и привредни објекти, храмови и цркве ранохришћанског периода, мноштво мозаика, али је потребно наставити сарадњу, како би се препознатљивост “Сирмиума” повећала. Пример за то је општина Бач, где је заокружено културно-историјско наслеђе у једној понуди, са посетом Фрањевачком самостану, тврђави Бач и манастиру Бођани.
Завод за заштиту споменика културе у Сремској Митровици и Фондација “Аквилеја”, која се од 1998. године налази под заштитом Унеска, почетком прошле године су почели сарадњу кроз заједнички рад на реализацији изложбе "Константин Велики" која је отворена у оквиру прославе 1700 година Миланског едикта у Аквилеји. Осим тога, организовани су радни састанци рестауратора и конзерватора, стручни семинари и курсеви, као и ангажовање италијанских конзерватора на рестаурацији и валоризацији једног мозаика из Музеја Срема у Сремској Митровици, како би се наставила сарадња кроз даљи развој нових облика и модела заједничког рада и умрежавање презентације римског античког наслеђа.
Марко Маринуци и проф. Мишел Вернер су заједничког мишљења да је оно што има Војводина јединствено на овом делу Балкана, јер се очигледан доказ о постојању Римског царства налази управо у Сремској Митровици. Због тога је неопходно сарадњу проширити и размишљати на тему где, како и на који начин широј јавности представити ово културно благо, а осим тога потребно је урадити и валоризацију првенствено мозаика из Царске палате, која се практикује на другим сличним локалитетима, по моделу Унескове online базе података, чији би саставни део могла да постане и презентација мозаика из античког Сирмијума.


Извор: ПС за културу и јавно информисање

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs