Вести


Славиша Грујић уручио награде ''Златно перо''

Нови Сад , 24. мај 2013.
-A A +AСлавиша Грујић уручио награде ''Златно перо'' .

Нови Сад , 24. мај 2013. .

Нови Сад, 23.мај 2013.- Потпредседник Владе Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић уручио је "Златно перо" - најзначајније новинарско признање Друштва новинара Војводине, овогодишњим добитницима: Ирини Харди Ковачевић, Јовану Вавићу, Јовану Смедеревцу, Арок Ференцу, Бориславу Богдановићу и Анђелку Ердељанину.

Додељујући награде "Златно перо" за највиша достигнућа у новинарству људима који су свој радни век посветили овој професији, секретар Славиша Грујић је рекао:"Ово је веома значајна награда за људе, који су скоро цео свој радни век били у медијима. Данас када о томе и говоримо често не довршавамо реченице, јер мислимо да је излишно да говоримо о нама самима. Људи у медијима, новинари, извештачи, репортери, сниматељи имају транспарентан рад, јер се њихове речи читају или слушају, а слике и фотографије гледају и они који нису део тог света, често имају само речи покуде, ретко хвале, а време и тачност информације остаје на новинарима. Као браниоци истине и весници догађаја у данашње време, када је све тешко и време још брже тече никоме није лако. Зато овакве награде постоје да се ода похвала и укаже на достојанство новинарске професије,као и да се имена оних који су оставили своје печате у редакцијама,новинама, телевизијама или радију у ком су радили не забораве. Ову награду видим као живот који је дат новинарству,онима који су трајали, истрајали и из тог разлога заслужују ово признање, на којима им честитам".Младен Булут, председник Друштва новинара Војводине је, честитајући овогодишњим добитницима, апострофирао да је награда "Златно перо" установљена 2010. године и да је до данас 20 новинара чија су имена обележила бројне новинске, телевизијске и радијске извештаје, понело ово признање. Данашњи лауреати су у истом смислу обележили време у којем су радили и њихова имена са разлогом заслужују да понесу ову новинарску награду.


Ирина Харди Ковачевић је била новинарка и главни и одговорни уредник недељника на русинском језику "Руске слово", а потом и листа "Дневник". Јован Вавић био је дугогодишњи новинар у то време југословенске агенције "Тањуг", затим спортски новинар листа "Мађар со"Арок Ференц, Борислав Богдановић новинар, књижевник и директор "Сремских новина" и Анђелко Ердељанин новинар Радио Новог Сада.

У име награђених обратио се Јован Вавић, који је рекао да је лепо доживети, када вам признање уручује професионална организација која их није заборавила, "иако су сва ова имена у пензији". Промене у новинарству данас су велике, у односу на време када су они писали вести и извештаје, јер су и времена друга, а са њом и процват технологије. Суштина је, према речима Вавића, иста, јер вест као основни израз кратке новинарске форме мора да остане то што јесте. Постоје добре и лоше написане вести, као добри и лоши извештаји...али на крају крајева и сам Пекић је рекао да "вест је кратка као и живот и зато треба да их буде пуно, да би имале смисла".


Уручењу награда присуствовали су и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин и потпредседница Скупштине АП Војводине др Бранислава Белић.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs