Вести


Славиш Грујић говориће на конференцији у Марибору

Нови Сад , 28. мај 2013.
-A A +AСлавиш Грујић говориће на конференцији у Марибору.

Нови Сад , 28. мај 2013. .

Марибор/Нови Сад, 28. мај 2013. - Потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић говориће учесницима Конференције „Србија на путу ка ЕУ: Култура, туризам и енергетика као покретачи локалног одрживог развоја", која ће се од 29. маја до 1. јуна одржати у Марибору (Република Словенија).
 Грујић ће говорити на тему: „Креативне индустрије, место и улога у савременој економији". Предвиђено је да ће он наступити на другом делу конференције, када ће бити речи о предузетништву - о улози културе у покретању локалног развоја. Поред потпредседника Владе АПВ, на истој сесији, Сиегфриед Нагл, градоначелник Граца причаће о Грацу, као културној престоници Европе 2003. године - десет година касније. Сузана Жилић из општине Марибор претставиће културна искуства у овом граду културе, док ће градоначелник Новог Сада Милош Вучевић поднети саопштење о „Новом Саду и политици подршке културним индустријама".

У уводном делу Међународне конференције учествоваће предстваници Владе Словеније и Србије, који ће говорити о изазовима на путу ка Европској унији. Између осталих, учесницима Конференције обратиће се др Урош Грилц, министар културе Републике Словеније, чије је излагање најављено под насловом: "Улагања у културу - Словеначки модел". О улози државе у промоцији и искоришћењу културних и туристичких потенцијала Словеније и Србије и перспективама развоја Дунавског региона, говориће: Марко Дрофеник, генерални директор Директората за регионални развој и европску територијалну сарадњу, представници СИЕПЕ и предстваници Канцеларије за европске интеграције Републике Србије. Прилику да се обрате учесницима Конференције добиће и представници амбасаде Аустралије у Београду који ће сумирати вишегодишна искуства о „Увозу економије културе".

Под насловом "Туризам, или промоција и комерцијализација културних и природних ресурса у функцији локалног економског развоја" најављен је наступ проф. др Горана Петковића, државног секретара за туризам у Минстарству финансија и привреде Републике Србије. Очекује се излагање Александра Грунауера, вође пројекта „Општински економски развој у источној Србији" у немачкој организацији за међународну сарадњу ГИЗ. Испред Сталне конференције градова и општина Србије наступиће генерални секретар Ђорђе Станичић, док ће Милена Куловец из саветодавне службе при словеначком Министарству пољопривреде говорити о примерима добре праксе, удруживању, промоцији и улагању државе у туризам, који пормовише културни потенцијал Словеније. Учесници Конференције ће у групама распрвљати о „Култури и туризму као покретачима локалног економског развоја у Дунавској регији", док ће се дискусија о „Управљању енергетском ефикасношћу и обновљивим изворима енергије" одржати у завршном делу конференције. О тој теми говориће представници енергетског сектора Србије и Словеније.

Сваког од три дана, колико ће трајати конференција, биће одржан по један панел, са насловима: „Култура, као покретач привредног развоја у условима економске кризе", "Туризам као канал аутентичности - консумент културне индустрије", „Финансирање културе и туризма на локалном нивоу - подстицај или ограничење". Завршну реч учесницима ће упутити Јелко Кацин, посланик Словеније у Европском парламенту. Он ће говорити о "Лисабонском споразуму ЕУ у служби раста и нових радних места 2010.", Верица Калановић, министарка регионалног развоја и локалне самоуправе Републике Србије и Антон Поп, потпредседник Европске инвестиционе Банке, саопштиће своја гледишта о „Инвестирању у културу".

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs