Вести


Словеначки амбасадор у опроштајној посети Покрајинској влади

Нови Сад , 29. новембар 2014.
-A A +AСловеначки амбасадор у опроштајној посети Покрајинској влади.

Нови Сад , 29. новембар 2014. .

Потпредседник Покрајинске владе Мирослав Васин и покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски примили су данас у опроштајну посету амбасадора Словеније у Србији Франца Бута, који је изнео опптимистички став по питању развоја наших даљих односа. Високо разумевање и успешна сарадња, биће настављени и како је Бут рекао нема никаквих препрека да Словенија подржава Србију на њеном путу ка Европској унији.

Потпредседник Васин захвалио се амбасадору Буту на досадашњем ангажману и сарадњи, који су допринели унапређивању односа наше две земље. Посебно је похвалио ангажман досадашњег словеначког амбасадора на плану сарадње у циљу јачања економског амбијента и унапређивања привреде, што је од заједничког интереса.Потпредседник Васин је сарадњу Војводине и Словеније оценио као веома успешну о чему говори и присуство великог броја словеначких компанија на српском тржишту.

„ У последњих десет година посебно је интензивирана економска сарадња Словеније и Војводине, у оквиру укупних привредних односа са Републиком Србијом. Словенија је наш изузетан спољнотрговински партнер, и ми имамо у овом моменту 7.600 запослених у словеначким компанијама, што говори о доприносу словеначке привреде код нас, а на намa је опет да бринемо о статусу словеначких предузећа у Војводини, где тренутно послује 36 компанија. Преко 560 милиона евра је уложено од стране словеначких инвеститора, што додатно говори о потреби двостраних обавеза како би резултати и амбијент пословања били што бољи“, указвши и на допринос у оквиру досадашње сарадње, који је обезбедио долазак српске компаније „Нектар“ у Словенију, што је још један важан моменат у стварању позитивне економске климе у региону. Поптпредседник Васин подсетио је и на значај наставка сарадње, која се одвија на плану сајамских активности, и истакао њихов значајан утицај у погледу побољшања и унапређење осталих видова односа које градимо.Како је још истакао, прошле године Војводина је са Словенијом остварила спољнотрговинску размену у износу од преко 300 милона долара, а тај тренд се наставља и ове године.

Покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски потврдио је чињеницу да је деценија интензивне сарадње донела успешне резултате, који су видљиви на плану страних инвестиција остварених у Војводини. Бугарски је истакао и да је ово у значајној мери допринело економском развоју наше покрајине уз уверење да ће се такав тренд наставити.

„Ми желимо да у овом делу Европе имамо позицију једне добре луке, одакле ће се инвестиције даље кретати, и из ове перспективе покривати западни Балкан“, истакао је покрајински секретар Бугарски и захвалио се на томе што је сарадња са досадашњим амбасадором Словеније Францом Бутом донела и доследност у погледу захтева да се европске вредности и европски пут Србије консеквентно спроводи, наводећи да смо све време имали пружену руку подршке у томе од стране нама једне од најблискијих евроспски држава. Бугарски је истакао и да Војводина жели да буде активан учесник у преговарачком поступку Републике Србије са Европском унијом, као и пример за овај део Европе за то како мирни суживот може да функционише у оквиру 26 националних заједница и шест различитих језика заступљних у парламенту АП Војводине.

Амбасадор Словеније се такође похвално изразио на рачун протекле сарадње, коју је оценио као изразито садржајну и навео да ће Словенија наставити у смеру да се наша веома добра економска сарадња настави, као са подршком нашој земљи у оквиру процеса на путу ка Европској унији.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs