Вести


Споразум за пројекат ''Жене предузетнице у агробизнису''

Нови Сад , 30. јануар 2012.
-A A +AСпоразум за пројекат ''Жене предузетнице у агробизнису''.

Нови Сад , 30. јануар 2012. .

Нови Сад, 30. јануар 2012. - Покрајински секретар за рад, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин и директор УСАИД -Агробизнис пројекат Лу Фероу, потписали су данас Споразум о сарадњи, који се односи на пројекат „Жене предузетнице у агробизнису." Документом је предвиђено оспособљавање жена за предузетништво и унапређење њиховог рада у агробизнису, а први пут се ове године спроводи и у Војводини. Намењен је женама руралног подручја Суботице и Новог Сада. Споразумом су утврђени облици подршке које ће Секретаријат и УСАИД обезбедити полазницама обуке.Тако ће Секретаријат обезбедити финансијску подршку од 200.000, 00 динара за најуспешнији бизнис план жена које добију подршку локалних самоуправа, а Секретаријат разматра и могућност да обезбеди подршку од по 500.000,00 динара за за пет најуспешнијих бизнис планова жена из Новог Сада. У обукама ће учествовати по 30 жена из сеоских средина  Новог Сада и Суботице, на основу јавног позива. Очекује се учешће жена које већ имају економску активност и предузетничку делатност којима је потребна подршка за проширивање и унапређење посла.
Секретар Васин  изразио је задовољство потписивањем данашњег уговора, пошто се ради о веома значајној области. Подсетио је на активности Секретаријата у претходне три године, који је много учинио на побољшању положаја сеоских жена у Војводини. Паралелно су текле  и активности УСАИД-а у Србији на пројекту Жене у агробизнису, тако да се данашњим потписивањем споразума кренуло у заједничку акцију. Васин је подсетио да је Секретаријат у првој фази спровођења овог стратешки важног пројекта радио на подизање свести сеоских жена у Војводини о њиховим способностима, њиховој улози у укупним друштвеним токовима и потреби удруживања. У другој фази је основано више од 250 сеоских женских удружења, која су поставила значајне циљеве препорода војвођанског села. У трећој фази помогли смо материјално, набавком компјутера и телевизора, а у наредних месец дана предвиђено је подела још 50, казао је Васин. Такође је најавио и реализацију, како је објаснио,  најзначајнијег пројекта, а то је подстицање гајења  производње органског воћа и поврћа, за које постоји велики интерес на тржишту ЕУ.

- Покрајинска влада и Секретаријат у потпуности подржавају и поздрављају све што је УСАИД урадио за жене у руралним областима у Србији и жели да се пројекат покрене и у Војводини, истакао је Васин.  У пројекту ће, како је објаснио учествовати 60 жена из околине Новог Сада и Суботице, а Покрајинска влада је спремна да учествује у финансирању награда за 10 најуспешнијих бизнис пројеката. По 500 хиљада динара добиће 10 жена, пет из Новог Сада, исто толико из Суботице од њих 30, чији  бизнис планови буду проглашени за најбоље, објаснио је Васин. Директор  Фероу из УСАИД Агробизнис пројекат захвалио је Влади Војводине, односно Секретаријату на успешној сарадњи, нагласивши да без њихове помоћи тешко би било  остварити овако амбициозан пројекат. 
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs