Вести


Спречена продаја слике "Благовештенски сабор" Влаха Буковца

Нови Сад , 12. август 2021.
-A A +AСпречена продаја слике "Благовештенски сабор" Влаха Буковца.

Нови Сад , 12. август 2021. .

Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Музеј Војводине са радошћу су примили вест да су Служба за борбу против организованог криминала Министарства унутрашњих послова Републике Србије и швајцарска полиција успешно спречили продају слике "Благовештенски сабор у Сремским Карловцима 1861", чувеног сликара Влаха Буковца.

Ова значајна слика представља дело које је Буковац урадио по наруџбини поводом 40-годишњице Сабора, а на основу старије литографије. Поменута литографија урађена је према оригиналној фотографији Сабора, коју је израдио новосадски фотограф Стефан Вулпе. На слици је представљен црквено-народни Сабор Срба којим је председавао патријарх Јосиф Рајачић, одржан на Благовести 1861. године.

Благовештенски сабор један је од најзначајнијих догађаја за историју аутономије Срба у Угарској на којем су Срби тражили своју политичко-територијалну аутономију, која би укључила територије на којима претежно живе Срби, у којој би званични језик био српски, а званично писмо ћирилица. На слици су приказана 82 аутентична портрета учесника Сабора, црквеног клера, политичких странака и грађана, међу којима се налазио и Светозар Милетић. Аутор се потписао у доњем десном углу, ћириличним малим словима: влахо буковац цавтат 1901.

Власништво Музеја Војводине слика је постала откупом 15. априла 1953, а приликом провале у Дворац у Челареву 28. новембра 1993. украдена је заједно са још три слике. У том тренутку у челаревском дворцу, депандансу Музеја Војводине, налазила се стална поставка стилског намештаја.

Пред нама је судски поступак, након којег ће се, верујемо, ово значајно дело вратити у Музеј Војводине, у чијем фундусу се првобитно и налазило. Верујемо да се ради о оригиналу, а када се дело врати у Музеј, извршићемо додатне физичко-хемијске анализе како бисмо стопроцентно потврдили његову аутентичност.

ПОКРАЈИНСКИ СЕКРЕТАР
Драгана Милошевић

Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs