Вести


Стартовао пројекат AGRINNO: Представљен први савремени пластеник за унапређење производње у повртарству

Нови Сад , 24. октобар 2018.
-A A +AСтартовао пројекат AGRINNO: Представљен први савремени пластеник за унапређење производње у повртарству.

Нови Сад , 24. октобар 2018. .

На огледном пољу новосадског Научног института за ратарство и повртарство на Римским шанчевима, учесницима радионице „Узгој поврћа у иновативном пластенику“, представљен је данас први савремени пластеник, набављен у склопу реализације пројекта AGRINNO, који се суфинансира из Интеррег - ИПА Програма прекограничне сарадње Мађарска – Србија.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић, подсетио је овом приликом да је циљ пројекта AGRINNO, који је први пројекат суфинансиран из фондова Европске уније у којем је ресорни секретаријат водећи партнер, да се ојача иновативни приступ и предузетнички дух код младих људи у области агробизниса.

Секретар Радојевић је подсетио да је реч о пројекту укупне вредност преко 325 хиљада евра, који треба да омогући младим и незапосленим лицима у сеоским срединама да унапреде своју производњу и своје производне капацитете у области повртарства.

Ресорни секретар је рекао да је предвиђена набавка још три оваква пластеникa, који ће бити смештени на три локације широм Војводине- у средњим пољопривредним школама у Футогу, Руми и Вршцу с намером да се на овај начин мотивишу и едукују млади пољопривредни произвођачи да се баве пољопривредом уз коришћење најновије опреме и технологије.

„Поред жеље да младим пољопривредним произвођачима обезбедимо могућност да осавремене своју производњу у пластенику, ово је и начин да применом иновативних модела у раду дођу и до бољег профита и остану на селу“, рекао је Радојевић.

Он је подсетио да је до реализације овог пројекта, дошло захваљујући заједничком препознавању пројектне идеје са партнерима из Жупаније Чонград у Мађарској, новосадским Институтом за ратарство и повртарство, као и Фондом за европске послове у Новом Саду.

Како је ресорни секретар нагласио, наредни корак је едукација. У сарадњи са Научним институтом за ратарство и повртарство Секретаријат за пољопривреду ће започети серију едукативних семинара посвећених производњи у пластеницима, како би овај вид савремене производње нашао брзу примену код произвођача.

Др Радојевић је позвао све оне који се баве пластеничком производњом да искористе субвенције које им нуде у Покрајинском секрертаријату за пољопривреду, како би дошли до квалитетне и економски одрживе инвестиције.

Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs