Вести


Стручни скуп о дефинисању посебног програма за очување плодности код онколошких пацијената

Нови Сад , 03. април 2014.
-A A +AСтручни скуп о дефинисању посебног програма за очување плодности код онколошких пацијената.

Нови Сад , 03. април 2014. .

Покрајински секретаријат за здравство, социјалну политику и демографију организовао је стручни скуп на тему покретањa и спровођењa посебног програма здравствене заштите на територији АП Војводине, на очувању плодности, односно фертилитета код онколошких пацијената. На скупу је учествовало више од 70 лекара различитих специјалности: гинеколога, уролога, хематолога, хирурга и интерниста, из свих установа здравствене заштите чији је оснивач Влада АП Војводине.

Неплодност настала услед карцинома често долази као изненађење за младе пацијенте који су преживели болест, јер често, приликом дијагностиковања болести, нису добили информацију о томе како лечење карцинома утиче на плодност. Према речима покрајинске секретарке за здравство, социјалну политику и демографију проф. др Весне Копитовић, то се односи на све младе људе, жене и мушкарце, који током лечења онколошких болести имају радиотерапију и хемотерапију, након које, на жалост, немају могућност да имају децу. Док се у свету увелико ради на презервацији, односно очувању плодности код онколошких пацијената, у нашој земљи се такав програм до сада није спроводио.

„Стога је наша идеја да покренемо посебан програм здравствене заштите. Наш циљ је да, кроз овакву обуку свих лекара у целој Војводини, едукујемо прво лекаре који би могли бити обухваћени тим програмом, едукујемо све специјалности и потом покренемо тај посебан програм који се зове „криопрезервација“. То је могућност да такви пацијенти, пре зрачења и хемотерапије, имају могућност да замрзну своје јајне ћелије, сперматозоиде, ембрионе, ткива јајника и тестиса и да након излечења, могу то да употребе“, рекла је проф. др Весна Копитовић и додала да такав програм захтева и одређена финансијска средства, те да је то вероватно и разлог зашто још није покренут у нашој земљи.

„Ми то можемо да покренемо и зато смо одвојили буџет који се односи на овај посебан програм здравствене заштите“, истакла је др Копитовић. „Свим пацијентима за које стручњаци сматрају да имају индикације да уђу у овај програм, радићемо замрзавање гамета, органа и ткива и након излечења омогућити да једног дана, у процесу вантелесне оплодње, постану родитељи.“

Покрајинска секретарка за здравство сматра да саветовање пацијената о њиховим опцијама за очување плодности треба да буде интегрални део онколошког плана лечења.
Она је изнела да након данашњег скупа, када стручни тим о овој теми постигне сагласност, треба донети протоколе рада, закључке о формирању комисије за процену фертилитета код онколошких пацијената и одржавање потребних едукација. Изразила је очекивање да ће након тога Влада Војводине прихватити овај посебан програм здравствене заштите. „Од тог момента, на основу усвојених протокола, пацијенти ће бити упућивани на комисију, у којој су онколог, специјалиста фетилитета и стерилитета и других потребних специјалности. Након одлуке комисије, пацијент има право да уђе у установу у којој ће бити реализован програм очувања плодности.“


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs