Вести


Сусрет надлежних представника Србије и Мађарске посвећен реализацији пројекта пруге Суботица – Сегедин – Баја

Нови Сад , 01. октобар 2014.
-A A +AСусрет надлежних представника Србије и Мађарске посвећен реализацији пројекта пруге Суботица – Сегедин – Баја .

Нови Сад , 01. октобар 2014. .

Данашњи састанак у вези са реализацијом ИПА пројекта HUSRB RAILWAY из програма прекограничне сарадње Србије и Мађарске, који има за циљ израду пројектно-техничке документације за пругу Сегедин – Реске – Хоргош – Суботица и пратеће документације за пругу Суботица – Чикерија – Бачалмаш – Баја, одржан је у присуству свих представника надлежних институција. Присутнима су се обратили покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин, и заменик секретара Балинт Јухас који је менаџер пројекта испред Секретаријата.

Поред представника Секретаријата и чланова пројектног тима, као водећег партнера на пројекту и представника Еврорегионалне развојне агенције ДКМТ из Сегедина, састанку су присуствовали представници мађарског и српског министарства, надлежних у области саобраћаја и инфратсруктуре, те представници мађарских и српских железница. Резиме свих спроведених као и наредних корака и текућих недоумица представили су представници конзорцијума Trenecon CesCOWI, задужени за израду пројектно-техничке документације. Размотрена су кључна питања у погледу реализације пројекта, као и питања која се односе на техничке појединости пројекта, а све у циљу усаглашавања ставова свих учесника.

Покрајински секретар Мирослав Васин је навео да је Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова позиционирао овај инфратсруктурни пројекат као прворазредни:

,,Поред опште користи коју овај пројекат са собом доноси нашем друштву, поред изградње брзе пруге Београд – Будимпешта, ова пруга представља могућност повезивање са другим железничким правцима. Ова фаза пројекта до које смо дошли односи се на израду пројектно – техничке документације, а уједно представља фазу без које наставак пројекта није могућ. Друга фаза пројекта је повезивање Суботице и Сегедина је циљ коме тежимо јер та два града представљају симбол сарадње Мађарске и Републике Србије, а и показатељ су добре економске сарадње. Све реализоване и будуће активности су управо резултат успостављања посебне прекретнице у прекограничној сарадњи – региона ДКМТ Дунав – Криш – Мориш – Тиса. У АП Војводини у оквиру Плана регионалног развоја и Програма побољшања стања у привреди, предузетништву и занатству, предвиђен је, као стратешки правац, прелаз са друмског на водни и железнички саобраћај. Реализација овог пројекта ће то и омогућити“, истакао је Васин.

Железничка пруга Сегедин – Суботица – Баја спаја регионалне центре који су лоцирани у близини државне границе на територији Србије и Мађарске. Општи циљ овог пројекта је да се омогући интероперабилност транс-европске железничке мреже и тиме унапреди доступност у пограничном региону, у погледу транспорта људи и роба, поспешује се економска конкурентност пограничног региона и оживљава транспорт у железничком саобраћају који представља еколошки и економски прихватљивији вид транспорта.

Прузи Сегедин – Суботица – Баја неопходна је реконструкција и модернизација на деоници од око 40 километара, а израда пројектно-техничке документације представља први у низу. Поред наведених предности, ова пруга је значајна и због своје историјске, регионалне и међународне везе у пограничним регионима. Пруга пружа могућност копнене везе између две значајне луке: на Јадранском мору, Ријека, и на Црном мору, Констанца.


Извор: Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs