Вести


Тајне јавне финансије

Нови Сад , 09. децембар 2015.
-A A +AТајне јавне финансије.

Нови Сад , 09. децембар 2015. .

Предлог закона о буџету Републике Србије за 2016. годину Влада Републике Србије усвојила је 2. децембра 2015. године и упутила Народној скупштини тек 4. децембра 2015. године, у петак, када је и објављен на сајту Народне скупштине и то у подневним часовима.

Влада је предложила да се закон донесе по хитном поступку, без јавне расправе. Хитан поступак доношења Закона о буџету Републике Србије за 2016. годину има за последицу умањење демократског потенцијала парламента, искључење утицаја шире јавности у ток припреме буџета и његов садржај, као и немогућност да Скупштина Аутомномне покрајине Војводине благовремено поднесе амандмане на његов текст.

Наиме, крајњи рок за подношење амандмана био је уторак 8. децембар 2015. године, у 13 часова, за када је заказана седница Народне скупштине. Да би Скупшина Аутономне покрајине Војводине уложила амандмане на Предлог закона о буџету Републике Србије за 2016. годину требало је, у року краћем од 96 часова, да покрајинска администрација припреми амандмане; да исте усвоји Покрајинска влада; да их потом Покрајинска влада достави Скупштини АП Војводине, а Скупштина АП Војводине покрајинским посланицима у складу са Пословником о раду Скупштине АП Војводине; да посланици размотре и усвоје предложене амандмане и да их Скупштина АП Војводине поднесе председнику Народне скупштине Републике Србије.

Због одлуке Владе Републике Србије да доношење најважнијег закона у области јавних финансија предложи по хитном поступку, без јавне расправе, и у роковима недовољним да би се испоштовала процедура подношење амандмана од стране Скупштине АП Војводине, јасно је да је намера Владе Републике Србије и била управо та – да онемогући Покрајинску скупштину да подношењем амандмана искаже своје неслагање везано за непоштавање Уставом утврђеног минималног обима буџета АП Војводине и обима средстава који је овим предлогом закона опредељен за финансирање Уставом, законом и Статутом утврђених надлежности Војводине у наредној години. Ово је један од разлога да за јавне финансије Републике Србије кажемо да су “тајне јавне финансије“.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за финансије

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs