Вести


Уводно излагање покрајинског секретара за финансије Зорана Радомана поводом предлога за ребаланс покрајинског буџета за 2014. годину

Нови Сад , 19. јун 2014.
-A A +AУводно излагање покрајинског секретара за финансије Зорана Радомана поводом предлога за ребаланс покрајинског буџета за 2014. годину.

Нови Сад , 19. јун 2014. .

Покрајински секретар за финансије Зоран Радоман образложио је Предлог покрајинске скупштинске одлуке о ребалансу буџета АП Војводине за 2014. годину.
"Предлог је сачињен на иницијативу Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство. Оваквим, може се рећи ограниченим ребалансом буџета, остварујемо услове и могућност плаћања радова на одбрани од мајских поплава водопривредним предузећима у Војводини. Ова предузећа су заједно са Покрајинским штабом за ванредне ситуације и другим лицима ангажованим на одбрани успела да сачувају Војводину од поплавног таласа који је, како кажу, био на хиљадугодишњем нивоу. Знамо да је само је једно насеље поплављено и то не због лоше одбране, већ водом која је дошла „иза леђа“ пробијањем насипа у Хрватској. И тада су ова предузећа ваљаном организацијом и интервенцијом спречили веће штетне последице. Због тога потреба да хитно итервенишемо и оваквим ребалансом стваримо могућност за хитно плаћање изведених радове на одбрани од поплава и могућност ефикасног и отклањању последица изаваних поплавама и пре коначне процене штета", изјавио је Зоран Радоман, који је навео средства предвиђена ребалансом.

Ребалансом се буџет за 2014. годину повећава за 382 милиона динара. Покрајинском секретаријату за пољопирвреду, водопривреду и шумарство распоређено је 281,8 милиона динара и то 271, 8 милиона намењено је ЈВП „Воде Војводине“ за повећане трошкове настале у одбрани од поплава, док је 10 милиона динара намењено за спровођење активности утврђивања стања пољопривредног земљишта захваћеног поплавама. Покрајинском секретаријату за финансије распоређено је 100,2 милиона динара и то: 99,4 милиона динара за средства резерви: 50 милиона динара за сталну буџетску резерву (макс. 0,5%, а ми 0,12%) и 49,4 милиона динара за текућу буџетску резерву (макс. 2%, а ми 0,42%). За финансирање редовног рада политичких субјеката (што је обавеза у складу са прописима 0,15% од буџета) биће издвојено 618,6 хиљада динара, док ће 163,4 хиљаде динара бити расходи трансфера јединицама локалне самоуправе.

"Ребалансом буџета нећемо реметити усвојене политике из буџета за 2014. годину. Наиме, ових 382 милиона динара обезбедиће се из неутрошених средстава из 2013. године пренетих у буџет за 2014. годину и то: 281,8 милиона динара из пренетих наменских средстава (171,8 милиона од водопривредних наканада и 110 милиона од давања у закуп државног пољопривредног земљишта), затим 100 милиона динара из нераспоређеног суфицита из ранијих година – која нису наменски опредељена и 163,4 хиљаде динара од пренетих трансферних средстава из републичког буџета.
Оваквим изменама, повећањем буџета за 382 милиона динара повећаћемо буџет на 66,113 милијарди динара (са 65,674 милијарде). Самим тим, повећаћемо и фискални дефицит на 5,1 милијарду што је 8,7% укупно планираних прихода и испод законом утврђеног лимита од 10%. Предложено је да ребаланс ступи на снагу наредног дана од дана објављивања у Службеном листу АПВ. Ово је изазвано потребом да се што пре измире обавезе према онима који су одбранили Војводину од поплава", изјавио је покрајински секретар за финансије Зоран Радоман.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs