Вести


Унапређење регионалне сарадње преко заједничких пројеката

Нови Сад , 20. јул 2018.
-A A +AУнапређење регионалне сарадње преко заједничких пројеката.

Нови Сад , 20. јул 2018. .

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић примио је данас, са сарадницима, делегацију из Чешке, у којој су били представници Чешке развојне агенције, чешке компаније ЕНВИРОС и Амбасаде Републике Чешке.

У овом сусрету, највише је разговарано о унапређењу регионалне сарадње, те конкретним облицима остваривања сарадње између Србије и АП Војводине са регионима у Чешкој, у оквиру реализације заједничких пројеката у областима енергетске ефикасности, обновљивих извора енергија и заштите животне средине.

Добар пример за успешну сарадњу коју Србија и Чешка имају, потврђен је и данашњом посетом, и честиткама директора Чешке развојне агенције Павела Фрелиха, упућеним потпредседнику Ђоковићу и Покрајинској влади, поводом бесповратних средства у висини 20.000 евра, које је ова институција издвојила за реализацију пројеката енергетске ефикасности у АП Војводини.

Наиме, Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај је, заједно са компанијом ЕНВИРОС, конкурисао за ова средства у марту месецу. Захваљујући њима ће бити израђена пројектно-техничка документација у оквиру пилот пројекта, намењеног решењима у области енергетске ефикасности, која ће бити реализована пет војвођанских општина у јавном сектору.

Потпредседник Ђоковић је истакао да Покрајинска влада подржава овај и сличне пројекте, који се развијају у локалним самоуправама, и који би у будућности могли да укључе и приватан сектор.

„Повећање енергетске ефикасности значи и раст профита. Постоје реални потенцијали за повезивање Србије и Војводине са чешким регионима у различитим областима, које треба заједнички препознати и реализовати попут овог актуелног пројекта“, истакао је Ђоковић подсетивши и на позитивне примере пројеката са чешким улагањима у Србобрану, Белој Цркви и Новом Саду.

„Чешка и Србија имају добре односе. Много је заједничких области и заједничких интересовања и ми снажно подржавамо Србију на путу ка Европи“, истакао је Павел Фрелих и додао да пројекти из области заштите животне средине, водоснабдевања или енергетике унапређују друштво. Он је изразио уверење да ће и овај пројекат бити настављен уз помоћ фондова Европске уније.

Поред представника Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај, Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, састанку су присуствовали и представници Развојне агенције Војводине.

Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs