Вести


Уручене годишње награде Завода за културу Војводине

Нови Сад , 28. април 2016.
-A A +AУручене годишње награде Завода за културу Војводине.

Нови Сад , 28. април 2016. .

Свечаност поводом доделе годишњих награда за 2015. годину Завода за културу Војводине одржана је данас у свечаном холу Покрајинске владе. Присутнима и лауреатима поздравну реч упутио је Славиша Грујић, покрајински секретар за културу и јавно информисање, а награде је уручио др Миливоје Млађеновић, председник Управног одбора Завода за културу Војводине. У уметничком делу програма, награђени Хор „Хашира“ Јеврејске општине Нови Сад извео је две композиције: „Yeish ei sham“ (Негде), Yoni Rechter, аранжман Aleхander Kantsbergг и „Tumbalalaika“ (Свирај балалајко), традиционална, аранжман Јулија Бал. Хором је дириговала Весна Кесић Крсмановић.

Честитајући лауреатима, покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић је рекао да између онога што је добро, квалитетно и племенито, чланови комисије Завода за културу Војводине, изабрали су најбоље примере онога, што се зове култура.

„У овом тренутку некултурне стварности, величанствено је видети да се данас званично честита онима, који ову награду и заслужују“, рекао је секретар Грујић и додао да „ Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање подржава све оно, што ови људи пред нама вредно раде, јер се труде да добро пишу, да стварају добре представе, изложбе, реализују мултимедијалне пројекте, негују културу у сваком смислу, упркос нашој ријалити стварности. Својим радом боре се против таблоидизације и на тај начин нису део овог времена, које је баш оваквим појавама обележено. У мору ништавила, они су праве Искре културе и када се само кажу њихова имена, млада Андреа Палашти, Ласло Вегел, Бранислав Грубачки и Хор хашира, јасно је да вреди улагати у културу и неговати праве вредности“ закључио је на крају Славиша Грујић.

Искра културе за савремено стваралаштво, за 2015. годину додељена је ауторки до 35 година, Андреи Палашти. Андреа је визуелна уметница која је основне и магистарске студије завршила на Академији уметности у Новом Саду, на катедри за фотографију. Од 2006. излеже и сарађује са различитим кустосима, уметницима, уметничким колективима и иницијативама. Добитница је неколико значајних награда и истраживачких стипендија.

Медаља културе за мултикултуралност и интеркултуралност уручена је Браниславу Грубачком , који је 25 година иницијатор различитих пројеката за афирмацију Војводине као регије, која негује традицију заједничког живота више десетина нација, специфичности њихових култура и традиција. Вредности за које се Грубачки залагао су отворено друштво, људска права, неговање интеркултурализма и мултинационалности.

Медаља културе за очување културног наслеђа припала је хору „Хашира“, хору Јеврејске општине Нови Сад. У образложењу стоји да је он једини јеврејски хор у Војводини, који успешно ради већ 23 године у Новом Саду и својим наступима оплемењује обележавање свих значајних јеврејских празника и историјских датума, а по броју наступа је један од најактивнијих хорова у Војводини. Хор је одувек неговао, пре свега, јеврејско музичко наслеђе, али и музику класичних композитора као и музику домаћих аутора постижући толико неопходну хармонију како у музици тако и у друштвеном животу. Управо 2015. године је хор „Хашира“ на 19. Међународном фестивалу хорова „Антонио Вивалди“ у Грчкој освојио сребрну медаљу изводећи три такмичарске духовне композиције по делима Мокрањца и Маринковића.

Медаља културе за укупно стваралаштво припала је књижевнику Ласлу Вегелу. Ласло Вегел је својим укупним књижевним и уметничким стваралаштвом задужио културу Војводине а Нови Сад учинио препознатљивим топонимом у европској књижевности. Целокупно књижевно дело Ласла Вегела прави мозаичну фреску једног рубног подручја Европе у двадесетом веку у којој се осликава наша садашњост. Ласло Вегел ове године обележава 50 година књижевног стваралаштва, књижевни опус започео је објављивањем делова романа Мемоари једног макроа у часопису Új Symposion. Исти роман је 1969. године објављен на српском језику у преводу Александра Тишме. Поред тога Ласло Вегел није само писац већ и водећи новосадски интелектуалац. Велики је борац за људска и мањинска права и критичар националистичких и тоталитарних режима.

У име награђених обратио се Ласло Вегел, нагласивши да је њему ово прва војвођанска награда, иако је цео свој књижевни опус посветио Војводини. Мој прадеда је из Мађарске се доселио у Србобран с краја прошлог века, јер је чуо да је овде добра земља. Деда, као и отац остали су овде, а током тих њихових живота обојица су неко време и радили на изградњо ове зграде Бановине. Данас, истакао је Вегел, ја у овој згради примам ову дивну награду.

„Бити Војвођанин је много више, него место боравка“ рекао је Вегел и додао да „је највише о Војводини сањао док је живео у Берлину и та раздаљина ме је чинила сетним. Данас живимо у тешким европским, средњеевропским и балканским временима и мислим да је баш зато важност културе још већа, јер у добрим временима лако је неговати културу и зато морамо да наставимо да је негујемо, свако на свој најбољи уметнички начин“ закључио је Вегел.

Свечаности су присуствовали и потпредседница Скупштине АП Војводине Ана Томанова Маканова и потпредседник Покрајински владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs