Вести


Уручене награде најбољим чуварима животне средине

Нови Сад , 05. септембар 2014.
-A A +AУручене награде најбољим чуварима животне средине .

Нови Сад , 05. септембар 2014. .

Представници покрајинске владе уручили су награде најбољим представницима предшколских установа, основних и средњих школа у нашој покрајини, који су учествовали у пројекту "За чистије и зеленије школе у Војводини. У овој години додељено 38 награда за 24 најуспешније васпитно образовне институције.

Награде најбољим чуварима животне средине у нашем окружењу уручили су представници Покрајинске владе у свечаној сали у општини, у згради Магистрата, у Сремским Карловцима. Образовним установама, које су предњачиле у развијању и унапређивању заштите животне средине, награде су уручили потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, управу и националне зеједнице Михаљ Њилаш, покрајински секретар, урбанизам, градитељство и заштиту животне средине др Слободан Пузовић и помоћник покрајинског секретара за енергетику и минералне сировине Сава Добранић.

Потпредседник Њилаш први је честитао учесницима овог све популарнијег пројекта међу војвођанским школама и вртићима, а који се одвија већ пету годину, на креативном приступу у очувању свог природног окружења. Истакавши да је реч о области која постаје све важнија у нашем животу, подсетио је да је Покрајински секретаријат за урбанизам, градитељство и заштите животне средине у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за образовање, управу и националне заједнице, покренуо 2009. године овај програм, чије су активности усмерене на едукацију и подизање свести код деце и запослених у васпитно-образовним установама у области екологије и еколошког понашања. Изнео је да је посебно значајно што је пројекат доживео велику популарност међу школама и вртићима те да пријављених све више. Од 2013. године се у пројекат прикључио и Покрајински секретаријат за енергетику и минералне сировине, са циљем да се најмлађима од почетка пружи едукација и упозна их са предностима у области обновљивих извора енергије.

„ Наш програм "За чистије и зеленије школе у Војводини“ доприноси развоју свести како да бринемо о нашој средини и да прихватимо одговорност за наше поступке. Током претходних пет школских година у програму је учествовало више од 300 васпитно-образовних установа са целе територије наше покрајине.Додељено је укупно 112 награда што говори о његовом успеху. Пројекат је постигао популарност захваљујући, деци и педагозима. Очекујемо да и даље наставите са очувањем природе, јер једино ако се сви заједно потрудимо да негујемо и очувамо средину која нас окружује, можемо да створимо лепшу и здравију околину“, казао је потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање.

Покрајински секретар, урбанизам, градитељство и заштиту животне средине др Слободан Пузовић је уз честитке, пренео јавности заједничку поруку свих партнера у пројкту, а то је чињеница да су заправо деца са својим васпитачима и наставницима највећи шампиони и најбољи патнери у овом пројекту, који заједно реализују чак три секретаријата Покрајинске владе.

„ Овај програм, који данас обележава пет година, мислим да је заиста до сада оправдао очекивања. Укључио се велики број учесника, а ове године се чак 92 школе пријавило што говори да су наше школе изразито заинтересоване за животну средину. Деца су показала велики ангажман и креативност, а овај наш програм је само помагао да се у њима пробуди та жеља, стекну навике које ће допринети заштити средине у којој живе, а све то на начин који је њима најближи, кроз забаву, игру или тимски рад“.
Др Пузовић је уз честитке најбољима подсетио да су у пројекту учествовали предшколске установе, основне и средње школе, као и музичке , балетске и уметничке образовне установе, школе за децу са сметњама у развоју, школе за образовање одраслих, ученички домови, као и приватне васпитно-образовне установе.
„ За учешће у програму пријавило се 92 институције, што је петина представника од укупног броја школских станова које постоје на подручју Војводине“, илустровао је др Слободан Пузовић.
Помоћник у Покрајинском секретаријату за енергетику и минералне сировине Саво Добранић навео је да је веома битно да се овај програм настави и да ће ресорни секреатаријат чији је он представник, на сваки начин подржати ову сарадњу и бити равноправан партнер и надаље.

Уз честитке најбољим учесницима, намењене су и вредне награде: излети у заштићена подручја, боравак у еколошком кампу, семинар и едукација за наставнике, штедљиве сијалице, као и други вредни садржаји које ће најбољи учесници акције моћи да користе у својим институцијама.
Свечаној додели награда најбољим чуварима животне средине школских средина присуствовали су и бројни партнери у овом пројекту, представници из редова: Покрета горана Војводине, RECAN – фонда за повраћај и рециклажу лименки, ЈП Нацинални парк „Фрушка гора“, ЈВП „Воде Војводине“, ЈП „Војводинашуме“ и Специјалне болнице за рехабилитацију „Русанда“ Меленци.
Овде можете преузети списак награђених учесника у пројекту.

Преузмите документа:

PDF icon Списак награђених васпитно-образовних установа за 2013/2014. годину у програму "За чистије и зеленије школе у Војводини"

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs