Вести


Уручено покрајинско признање „Вихор“ најбољим спортистима

Нови Сад , 27. децембар 2016.
-A A +AУручено покрајинско признање „Вихор“ најбољим спортистима.

Нови Сад , 27. децембар 2016. .

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез уручили су данас, најуспешнијим спортистима и екипама у 2016, највише покрајинско спортско признање "Вихор".

Награда „Вихор“ додељена је у категоријама спортиста, спортисткиња, мушких и женских спортских организација, и по први пут спортиста и спортисткиња са инвалидитетом, као и мушких и женских организација особа са инвалидитетом.

На свечаности у централном холу Покрајинске владе, председник Игор Мировић је, уз честитке и најбоље жеље добитницима овог покрајинског признања, пред бројним угледним гостима, спортским радницима, члановима породицa најуспешнијих спортиста, њиховим менторима и члановима Покрајинске владе, истакао да су ови спортисти учинили победницима и све нас. Он је подсетио да се ради о вишеструким спортским шампионима, који низ година проносе славу нашег спорта и наше земље и цитирао речи Милоша Црњанског које на најбољи начин говоре о вредности људског бића да се радује успесима других.

Председник Покрајинске владе истакао је да су наши најбољи спортисти, побеђујући у име Србије и за Србију у конкуренцији много већих и развијенијих, свом народу учврстили и самопоштовање и самопоуздање. Мировић је истакао да је дужност нас осталих да одамо признање онима који су то заслужили, и да ће безрезервно подршка на путу даљих успеха ових спортиста бити настављена.

Покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез се захвалио врхунским спортистима на постигнутим успесима, и подсетио да је 2016. година била можда једна од најуспешнијих година за српски и војвођански спорт у протеклим деценијама.

„Бити репрезентативац наше земље је част, али у исто време и велика обавеза, јер наши спортисти су навикли јавност на најбоље резултате. Пут ка врхунском резултату није једноставан процес“, истакао је Батез овом приликом и најавио да ће већ следеће године проширити листу стипендиста и дати подршку перспективним спортистима и њиховим тренерима са циљем да Токију на Олимпијади имамо још више освојених медаља из АП Војводине.

Традиционално признање, у виду статуе „Вихор“ , повеље и новчане награде, уручене су у Покрајинској влади рвачу Давору Штефанеку, најбољем спортисти и атлетичарки Ивани Шпановић, која је изабрана за најбољу спортисткињу године.

Давор Штефанек је у 2016. освојио златну медаљу на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру, а Ивана Шпановић злато на европском шампионату у Амстердаму, бронзу у Рију, тријумфовала је у Дијамантској лиги у Ослу и освојила сребро у Портланду.

Ово традиционалног признања, које се додељује са циљем да се афирмишу врхунски спорт и спортисти, у конкуренцији најбољих мушких екипа припало је Спортском удружењу уличног баскета „Баскет 3 X 3“, носиоцима титуле светских шампиона. У конкуренцији женских екипа награда је додељена Универзитетском џудо и самбо клубу „Славија“ из Новог Сада.

Од ове године по први пут признање „Вихор“ за највише спортске домете, додељено је и у категоријама:најбољи спортиста са инвалидитетом, које је припало Ласлу Шурањију из Новог Бечеја, освајачу златне и бронзане медаље на Параолимпијским играма у Рију у стрељаштву, и најбољој спортисткињи са инвалидитетом, које је додељено Борислави Перић Ранковић, параолимписијској шампионки у стоном тенису. У категорији најбољих женских екипа особа са инвалидитетом је изабран Стонотениски клуб особа са инвалидитетом „Спин“ из Новог Сада, такође освајач бројних медаља на Параолимпијским играма у Рију.

Најбољима у екипној конкуренцији припала је новчана награда од 435.430,00 динара, док је најуспешнијим појединцима намењено 261.258,00 динара.

,


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs