Вести


Усклађивање домаћих прописа и система са стандардима Европске уније

Нови Сад , 30. јануар 2014.
-A A +AУсклађивање домаћих прописа и система са стандардима Европске уније.

Нови Сад , 30. јануар 2014. .

Завршна јавна расправа о Програму развоја АП Војводине 2014-2020 са Акционим планом за спровођење приоритета програма развоја АП Војводине, коју спроводи Покрајински секретаријат за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, одржана је данас у Новом Саду у Скупштини АП Војводине.
- За Програм развоја Војводине којим се уређује област регионалног развоја и дефинишу приоритети АП Војводине у наредних седам година, предвиђено је инвестирање од 900 милиона евра, а тиме ће се унапредити социо-економско питање у целој Покрајини и прилагодити домаћи прописи и систем стандардима Европске уније, истакао је покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски, који је овом приликом рекао да ако желимо да постанемо део породице Европске уније онда морамо да размишљамо на начин на који то раде и наши суседи који су већ у Унији.
- Овај документ треба да нам омогући да преведемо на њихов језик шта желимо да урадимо у периоду од 2014-2020. године. У том временском периоду је постављен финансијски оквир Европске уније, а ми смо се одлучили за четири приоритета који су важни за свакога ко живи у Војводини. На првом месту су људи, развијање инфраструктуру и стварање услова за пристојан живот и рад, одржив економски раст и развојо институције које ће да носе тај пројекат – рекао је Бранислав Бугарски.
По његовим речима морамо да научимо да размишљамо на начин како би своје пројекте уклопили у оно што је визија ширег друштва, чији део желимо да будемо. Из тих разлога су изабране ове компоненте, а циљ је да се врате људи на тржиште рада, да се побољша образовање, да деца која заврше школу лако нађу посао и да се ураде велики инфраструктурни пројекти који су важни за даљи економски раст, као што је градња тунела кроз Фрушку гору. Такође, кроз подршку кластерима и стварање конкурентније пољопривреде и привлачење нових страних инвестиција, ће се обезбедити одрживи раст и развој, а институције морају да буду способне да прате европске процесе.
Он је подсетио да је финансијски план Европске уније донет у новембру прошле године, а ревизија оног што је планирано ће се радити 2017. године, како би се урадиле корекције.
- Овај документ има своју тежину управо у области прекограничне сарадње, јер ми данас први пут са својим комшијама програмирамо прекограничну сарадњу у складу са нашим интересима и одређујемо шта су наши приоритети у сарадњи са Мађарском, Румунијом, Хрватском и Босном и Херцеговином – нагласио је Бранислав Бугарски.
Нацрт Програма је представљен широј јавности у свим већим градовима Војводине, а на јавној расправи у Новом Саду су учестовали представници дипломатског кора, цивилног сектора, невладиних организација, агенција, институција и установа, привредници, покрајински функционери и сви заинтересовани грађани.
Како је рекао Бугарски, из досадашњих јавних расправа се види да су локалне самоуправе позитивно оцениле овај документ, јер ни из позиционих ни опозиционих странака није било негативних коментара.
- Све локалне самоурпаве у Војводини морају до 1. јануара 2015. године да имају стратегију развоја за период 2014-2020. године. С обзиром да ћемо од следеће године имати пројектно буџетирање на нивоу целе државе кроз овај документ ћемо почети да градимо систем, а то значи да се морају дефинисати циљеви – истакао је Бугарски.
Директорка Агенције за регионални развој Војводине Валентина Иванић је представила Нацрт Програма развоја и рекла да регионална политика има за циљ да изједначи и уклони све неједнакости у регионалном развоју, а четири приоритета и 24 мере које је предложила Влада Војводине за реализацију тих приоритетних области ће помоћи у том погледу.
Она је у излагању упоредила податке свих округа у Војводини који су добијени анализиом и посебно истакла слабости сваког округа у датим областима које су биле у фокусу истраживања и предлоге како их превазићи.
У дискусији која је уследила по завршетку јавне расправе представници институција и секретаријата као и удружења, агенција, фондова, синдиката, уније послодаваца, привредника и институција културе су дали своје примедбе и сугестије за побољшање Нацрта текста. Било је речи о допунама текста Нацрта у области културе, образовања, екологије и заштите животне средине.
Како је овом приликом рекао покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине Слободан Пузовић, битно је да добијемо један реалан, оперативан документ који може још да се унапреди и честитао свима који су учествовали у изради овог стратешки важног документа.
Покрајински секретаријат за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу и Агенција за регионални развој АП Војводине ће анализирати примедбе, предлоге и сугестије учесника у јавној расправи и сачинити извештај, јер како је рекао ресорни секретар Бугарски ово је први пут да је Секретаријат за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу носилац израде једног таквог документа и позвао све заинтересоване да путем образаца на сајту секретаријата дају предлоге за његово унапређење, после чега ће текст Нацрта Програма ући у скупштинску процедуру.


Извор: Покрајински секретаријат за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs