Вести


Ускоро и опера по Сремчевом „Поп Ћири и поп Спири“

Нови Сад , 18. септембар 2017.
-A A +AУскоро и опера по Сремчевом „Поп Ћири и поп Спири“.

Нови Сад , 18. септембар 2017. .

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић данас је разговарао са Горданом Драговићем, професором на Катедри за оперску режију и глуму на Факултету музичке уметности у Београду.

Тема састанка била је могућност даље сарадње са професором Драговићем посебно након потписивања споразума о сарадњи између Српског народног позоришта у Новом Саду и Народног позоришта у Београду где је он, као доајен оперске сцене, провео већи део свог радног ангажмана.

Секретар Штаткић истакао је да је тренутно у припреми опера „Поп Ћира и поп Спира“ по најпознатијем делу Стевана Сремца, за чије извођење је музику урадио академик Дејан Деспић.

„Велики пројекат ће бити реализован у сарадњи Народног позоришта и СНП, а то велико дело и у оперском извођењу треба да задржи комичну нијансу, што јесте захтеван и обиман задатак оба национална театра, па је улога људи са богатим искуством непроцењива“, додао је покрајински секретар.

Према Драговићевом мишљењу, улоге у овом делу требало би да носе еминентна имена, укључујући и она изван наших граница, „али у пројекат треба да се укључе и наши млади таленти, којима ће ово извођење бити велико и драгоцено искуство“.

Професор Драговић је, иначе, познат и по томе што је написао чувени „Лексикон балета сценског уметничког плеса“ који обухвата четири века његовог постојања, са детаљним описом 750 изведених балетских представа.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs