Вести


Успешан наступ српске привреде на Међународном сајму занатства и предузетништва у Цељу

Нови Сад , 12. септембар 2017.
-A A +AУспешан наступ српске привреде на Међународном сајму занатства и предузетништва у Цељу.

Нови Сад , 12. септембар 2017. .

Председник Покрајинске владе Игор Мировић, који са делегацијом Покрајинске владе борави у радној посети Републици Словенији, данас је, на 50. јубиларном Међународном сајму занатства и предузетништва „МОС 2017“ у Цељу, званично отворио заједнички изложбени простор Покрајинске владе и Привредне коморе Србије, на коме се представља 15 компанија из Србије, превасходно производне и извозне оријентације. Отварању нашег штанда присустовао је и премијер Републике Словеније Миро Церар, који је пре тога данас отворио „МОС 2017“.

Председник Мировић је рекао да Словенија и Србија остварују добру сарадњу у свим областима, али да је овај сајам, на коме ће бити представљено близу 1500 излагача из 30 земаља, право место где је важно да се подцрта сарадња у економској области. У том смислу, он је навео да је, у првих неколико година раста те сарадње, било много више инвестиција из Словеније у Србији, посебно у Војводини, те да је данас у компанијама са словеначким капиталом у Војводини близу седам хиљада запослених.

„У области сарадње у економији имамо разлога и за једну врсту вредновања новог успеха, на чему се још мора радити. Наиме, последњих година присутан је снажан тренд улагања српских пословних људи у Словенији. Полако се уједначава сразмера у спољнотрговинским односима, иако још увек постоји дефицит на нашој страни. Та улагања охрабрују и чини ми се представљају путоказ за нове инвестиције српских компанија у Словенији“, изјавио је Мировић.

Председник Покрајинске владе је рекао да, из контаката са привредницима који послују у Словенији, види да су веома задовољни начином на који су примљени и истакао да ће на исти такав начин словеначке и друге компаније из целог света бити примљене у нашој земљи, за коју је рекао да је постала „хит“ у југоисточној Европи, ако се узму у обзир услови за улагања страног капитала, као и агилност Развојне агенције Србије и Развојне агенције Војводине.

На крају свог обраћања, Игор Мировић се посебно захвалио председнику Владе Словеније Миру Церару за све што је учинио за развој словеначко-српских односа.

На данашњим догађајима на Цељском сајму присуствовали су и потпредседници Покрајинске владе Ђорђе Милићевић и Иван Ђоковић, амбасадорка Србије у Словенији Зорана Влатковић и председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић.

Током боравка у Словенији, председник Покрајинске владе са сарадницима састаће се са словеначким министром економског развоја и технологије Здравком Почивалшеком и директором компаније ,,Siliko“ из Врхнике, која је познати словеначки произвођач техничких производа од еластомера и термопласта.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs