Вести


Учитељи држе кључеве будућности

Нови Сад , 10. новембар 2014.
-A A +AУчитељи држе кључеве будућности.

Нови Сад , 10. новембар 2014. .

Награде „Др Ђорђе Натошевић”, престижно признање Аутономне покрајине Војводине, које се додељује сваке године најуспешнијим васпитно-образовним установама и просветним радницима у Војводини, уручене су данас у згради Покрајинске владе.

Добитници награда за школску 2013/2014 јесу: Горданa Рацков, магистaрка методике наставе математике, наставница разредне наставе у Основној школи „Свети Сава” у Кикинди, Аленкa Орешчанин, наставница разредне наставе у Основној школи „Марија Трандафил” у Ветернику, Снежанa Клепић, магистaрка науке о књижевности, наставница српског језика и књижевности у Средњој техничкој школи у Сомбору, Основна школа „Вук Караџић” из Црвенке и Основна школа „Соња Маринковић” из Новог Сада.

Признања су добитницима уручили потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш и председница Одбора за доделу признања „Др Ђорђе Натошевић” проф. др Оливера Гајић.

- Изузетна ми је част што могу данас овде да вас поздравим у име Покрајинске владе, Секретаријата, као и у своје име. Ове године, већ седамнаести пут, додељујемо ово значајно признање поводом Дана просветних радника Србије, који се обележава сваке године, 8. новембра на Митровдан, дан рођења Вука Стефановића Караџића – рекао је на свечаности доделе награда, секретар Михаљ Њилаш. Том приликом, секретар је истакао да чланови одбора ни ове године нису имали лак задатак, али да су донели правичну и добру одлуку о додели награда васпитно-образовним установама и појединцима који су се посебно истакли у раду, те је подсетио на велику улогу учитеља и школа, који „васпитавајући и образујући нашу децу, држе кључеве будућности свих нас”.

Одбор за доделу признања, који је именовала Покрајинска влада, у саставу: проф. др Оливера Гајић, Зденка Ивковић, Весна Јововић, Жужана Ковач, Бељичка Паљо, Марко Лош и Милош Николић, једногласно је донео одлуку о додели пет признања која се састоје од повеље, плакете и новчане награде. ЧлановиОдбора за доделу признања „Др Ђорђе Натошевић” вредновали су: постигнуте резултате у настави и образовном раду применом савремених метода, иновације у настави, естетска и организациона решења школског простора, стручно усавршавање, као и низ других битних ствари у образовању и васпитању наше деце.

Додели овогодишње награде „Др Ђорђе Натошевић” присуствовали су и Александар Јовановић, заменик покрајинског секретара, Мато Грозница, подсекретар, Љубица Срђанов, помоћница покрајинског секретара за образовање, чланови Одбора за доделу признања, добитници признања и други гости.

Награда „Др Ђорђе Натошевић” установљена је одлуком Скупштине Аутономне Покрајине Војводине, 12. априла 1996. године, а додељује се предшколским установама, основним и средњим школама, васпитачима, наставницима, психолозима и педагозима из АП Војводине који су остварили изузетне резултате у претходне две године у васпитно-образовном раду, наставном процесу, сарадњи с родитељима, културној и јавној делатности и сарадњи са ужом и широм друштвеном заједницом, те у обезбеђивању квалитета рада установе, унапређивању толеранције и прихватањa различитости, инклузивног образовања и у другим областима у оквиру основне делатности.

Покрајинска награда „Др Ђорђе Натошевић” везује се за име доктора Ђорђa Натошевићa, рођеног 1821. године у Сланкамену, а који је преминуо 1887. године у Карловцу. Он је био лекар, један од првих српских педагога и педагошких писаца, а познат је и као просветни радник, надзорник српских школа у Аустроугарској и писац уџбеника. Поред тога што је био оснивач учитељских школа у Пакрацу, Новом Саду, Карловцу, Сомбору и Панчеву, Натошевић је значајан и као оснивач и уредник првог српског педагошког листа „Школски лист” и првих српских дечјих новина „Пријатељ српске младежи”.


Извор: Покрајински секретаријат за образовање, прописе и националне заједнице

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs