Вести


У Бачкој Тополи одржан састанак о решавању проблема загађења водотока Криваје

Бачка Топола , 17. април 2015.
-A A +AУ Бачкој Тополи одржан састанак о решавању проблема загађења водотока Криваје.

Бачка Топола , 17. април 2015. .

Покрајински секретаријат за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине већ две године ради на решавању загађења водотока Криваје, реке која пролази кроз општине Бачка Топола, Мали Иђош и Србобран, где се и улива у Велики бачки канал. „То није лако учинити, јер је водоток Криваје загађиван деценијама и на тај начин је овај простор у Војводини еколошки значајно промењен“, изјавио је покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине др Слободан Пузовић, након састанка посвећеног унапређењу еколошког стања Криваје, организованог данас у Бачкој Тополи.
То је река са малим протоком воде и ниским степеном самопречишћавања, око које су бројни загађивачи: индустрија, насеља, пољопривреда, који не располажу никаквим системима за пречишћавање отпадних вода, нити заштитним зеленим појасевима. Због тога се водоток Криваје кумулативно загађује већ годинама, што ствара све веће проблеме за нормално функционисање локалних заједница и очување животне средине.
Обраћајући се медијима након састанка, коме су присуствовали представници Покрајине, Општине Бачка Топола, водопривредних предузећа, научно-стручних институција, али и представници еколошких удружења и грађана, с једне стране, и представници индустријских субјеката, с друге стране, председник Општине Бачка Топола Габор Кишлиндер је рекао да су се сви учесници данашњег скупа сложили да нема „незагађивача“: неки су мањи, а неки већи, те да нема брзог решења, али да је општина спремна да се укључи у решавање проблема.
Ресорни покрајински секретар др Слободан Пузовић је изјавио да су се данас договорили да за решавање загађења Криваје треба имати заједнички, мултисекторски и фазни приступ. То значи да је неопходно наставити изградњу канализационе мреже у насељеним местима и, што је најзначајније, дефинисати како треба да изгледа централни пречистач отпадних вода, с обзиром на то да ли треба да служи за пречишћавање и комуналних и индустријских отпадних вода. Након тога би се створиле могућности да се обезбеде и средства за његову фазну изградњу. Пузовић је додао да Управа за капитална улагања има одобрен пројекат за пречистач отпадних вода у општини Бачка Топола, вредан 10 милиона динара, али да је неопходно претходно израдити пројектно-техничку документацију. Иначе, само 35 одсто општине Бачка Топола има канализациону мрежу, а главни индустријски загађивачи су „Топико“, Индустрија меса Бачка Топола и погон за прераду нуспродуката кланичне индустрије „Жибел“, који су учесници данашњег скупа и обишли.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs