Вести


У Војводини обележен Светски дан Рома

Нови Сад , 08. април 2014.
-A A +AУ Војводини обележен Светски дан Рома .

Нови Сад , 08. април 2014. .

Канцеларија за инклузију Рома, у сарадњи са Владом АП Војводине и Унијом ромских студената Универзитета у Новом Саду, организовала je свечаност поводом обележавања Светског дана Рома. Данашњој свечаности присуствовали су потпредседник Владе Војводине и покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. Драгослав Петровић, покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин, ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Мирослав Весковић, представници локалних самоуправа, националних савета националних мањина, ромских невладиних организација, као и јавни и културни радници. Богат културно-уметнички програм ромских студената Академије уметности Универзитета у Новом Саду, Департмана музичких уметности, ученика основних школа и ромског театра „Suno e Rromengo“ из Нових Карловаца оплеменио је овај празник.

Директор Канцеларије за инклузију Рома Душко Јовановић у својом обраћању настојао је да скрене пажњу јавности о, и даље, изузетно тешком положају у ком се налази ромска заједница. ,,Данас се састајемо да анализирамо претходних годину дана рада Канцеларије и осврнемо се заједно са надлежним институцијама и организацијама на претходни период и на то шта је урађено, а шта нам предстоји. Нажалост, афирмативне мере које се спроводе су успорене, а посебно у погледу образовања Рома. Недостатак средстава је најчешћи изговор који условљава успоравање процеса интеграције. У АП Војводини се ипак проблеми амортизују и настоји се обезбедити несметано образовање и једнака шанса. Не може се процес унапређења положаја Рома одвијати у Србији без активног учешћа Рома“, истакао је Јовановић који је потом представио и два значајна пројекта Канцеларије: пројекат изградње капацитета Канцеларије за инклузију Рома у АП Војводини који је финансиран од стране Фонда за отворено друштво из Будимпеште и пројекат који се тиче побољшања запошљивости Ромкиња у АП Војводини финансиран од стране Амбасаде Норвешке.

Честитајући празник у име Владе Војводине, потпредседник покрајинске Владе и покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић је рекао да је Влада Војводине, полазећи од принципа да свако има право на подједнаку шансу, последњих година чинила велике напоре да се у оквиру својих могућности унапреде, у актуелним цивилизацијским оквирима, предуслови за образовање, развој и живот сваког човека и сваке породице. Он је истакао да су се, између осталих, активности односиле на цео систем образовања који представља кључну ствар, како у формирању личности, тако и за припрему младог човека за могућности стварања и учешћа у привредном, културном и сваком другом сегменту живота.

"Без сумње, у Покрајини је ту учињен велики напредак, полазећи не само од чињенице да више од 1000 ученика похађа, као изборни предмет, наставу ромског језика са националном културом, већ да смо, у континуитету обезбедили значајно учешће студената ромске популације. Само за последње три године, на државном универзитету уписано је 247 студената ромске националности и још 217 је уписано на девет високих школа у Војводини", изјавио је проф. Петровић и поменуо и пример Високе школе струковних студија за васпитаче на ромском језику у Вршцу. Професор Петровић је изјавио да је, у сарадњи са Канцеларијом за инклузију Рома, идентификован проблем око обезбеђивања одговарајућих радних места. "У наредним месецима, ми ћемо сарађивати око тога, да покрајинска Влада у првој години обезбеди одговарајућа финансијска средства и да на тај начин заокружимо свој пројекат и своју обавезу да овако припремљен кадар одговори својој функцији".

Потпредседник Владе Војводине истакао је да су у последњим годинама учињени велики напори преко Фонда за капитална улагања да се унапреде услови становања ромске популације. Учињено је преко 500 адаптација услова становања за ромске породице, као и низ пројеката везаних управо за ромска насеља и побољшање инфраструктуре у њима. Петровић је најавио и наставак таквих активности, као и коришћење буџетских средстава за стимулацију учешћа у пројектима којима ће се аплицирати према европским фондовима за побољшање услова живота и рада ромске популације.

Представљајући рад и залагање Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова, секретар Мирослав Васин је истакао значај годишњег окупљања и обележавања овог значајног празника: ,,Овај дан служи као опомена свима нама и фокусирање на чињеницу у каквом се стању налази ромска заједница у нашој земљи, Европи и свету. Глобално посматрајући, напредак на овом пољу је изостао. У Европи је евидентирано да су након спроведених избора дошле снаге које негују сегрегацију, као и повратак ултрадесничарских иницијатива. АП Војводина је светао камичак у тамном мозаику, јер је европска регија која предњачи у Европи по питању привлачења страних инвестиција, по заступању родне равноправности и по унапређењу положаја Рома. Улажемо напоре да у свест грађана Војводине усадимо премису да је наш цивилизацијски задатак да побољшамо положај ове сиромашне заједнице. Та борба за систем вредности која карактерише нашу покрајину мора истрајати“, рекао је Васин и нагласио да у 21. веку и даље постоје деца која гладна одлазе на починак, да многи живе у земуницама и у условима живота које су испод сваког стандарда.

Помоћница покрајинског секретара за привреду за област унапређења положаја Рома, Славица Денић, представила је четири нова конкурса из ове области, који су расписани 2. априла 2014. године, за које је Секретаријат за привреду издвојио средства у укупном износу од 5 милиона динара. Три конкурса су намењена градовима и општинама са територије АП за суфинансирање израде локалних акционих планова за унапређење положаја Рома, потом за ангажовање координатора за ромска питања и за суфинансирање програма образовања ромске деце основношколског узраста од 5. до 8. разреда. Четврти конкурс намењен је женским ромским непрофитним организацијама, односно удружењима грађана за финансирање пројеката у области равноправности полова у ромској заједници, у износу од милион динара. Славица Денић је нагласила да су примери добре праксе осетни у области запошљавања и образовања управо у АП Војводини.

Одлука да се 8. април обележава као Светски дан Рома донета је на првом међународном конгресу Рома, одржаном у Лондону од 4. до 8. априла 1971. године. Усвајањем Декларације којом се осуђује сваки облик националне, верске и расне нетрпељивости, увођење језика, заставе, химне и термина ,,Ром“, Светска организација Рома је прокрчила пут интеграције ромске заједнице у друштвене токове. Данашња стремљења Рома се преплићу између традиционалног и интегративног у намери да се образовањем омогући бољи статус у друштву, утиче на смањење сиромаштва и унапреди улога ове заједнице у друштву.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs