Вести


У Жабљу централни помен у знак сећања на жртве рације у Бачкој

Нови Сад , 26. децембар 2017.
-A A +AУ Жабљу централни помен у знак сећања на жртве рације у Бачкој.

Нови Сад , 26. децембар 2017. .

Одбор за обележавање рације у Бачкој, на чијем челу су председник Покрајинске владе Игор Мировић и Његово преосвештенство епископ бачки господин Иринеј, одржао је данас радни састанак на којем је договорено да централни помен у знак сећања на невино страдале Србе, Јевреје и Роме у злогласној јануарској рацији у Јужној Бачкој 1942, буде одржан 4. јануара 2018, у Жабљу.

Чланови Одбора су на данашњој седници истакли да чињеница о страдању нашег народа у трагичним догађајима током јануара 1942. године у више општина Јужне Бачке – није довољно осветљена, због чега је неопходно да се сваке године, поред традиционалног обележавања рације у Новом Саду, на достојан начин централним поменом у другим насељима у Јужној Бачкој, сачува сећање на невино страдале у овом трагичном догађају.

Одбор за обележавање рације у Бачкој, основан је прошле године на заједничку иницијативу Епархије бачке Српске православне цркве и Покрајинске владе, а чине га и представници општина у којима су се догодили злочини у јануарској рацији и представник Меморијалног друштва „Рација 1942“, којe окупља потомке настрадалих.

Седници Одбора у Покрајинској влади присуствовали су Мирослав Штаткић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Мирослав Илић, помоћник покрајинског секретара, Владан Симић, секретар Епархије бачке, представници Јеврејске општине Нови Сад, општина Бечеј, Жабаљ, Србобран, Темерин, Тител, Драго Његован, директор Музеја Војводине и Милан Радомир, председник Меморијалног друштва „Рација 1942“.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs