Вести


У Зрењанину одржана јавна трибина о реформи образовања у складу са потребама тржишта рада

Зрењанин , 31. јануар 2012.
-A A +AУ Зрењанину одржана јавна трибина о реформи образовања у складу са потребама тржишта рада .

Зрењанин , 31. јануар 2012. .

Нови Сад, Зрењанин, 31. јануар 2012. - У Зрењанину је данас одржана јавна трибина под називом: "Елементи реформе образовања као подршка привредном развоју у Средњебанатском округу". То је трећа у низу трибина посвећених реформи образовања у складу са потребама тржишта рада у Војводини коју организује Одбор за образовање, науку, културу, омладину и спорт Скупштине АП Војводине у сарадњи са локалним самоуправама у покрајини, а уз подршку Мисије ОЕБС у Србији. На трибини су говорили проф. др Светлана Лукић Петровић, председница скупштинског Одбора за образовање, науку, културу, омладину и спорт, Мирослав Васин, покрајински секретар за рад, запошљавање и равноправност полова, др Милета Михајлов, градоначелник Зрењанина, проректор Универзитета у Новом Саду др Радован Пејаковић, помоћник директора ВИП Фонда Биљана Славковић, као и представници локалне самоуправе, Актива средњих школа, Регионалне привредне коморе и предузетника из Зрењанина.  Поздрављајући госте, градоначелник Зрењанина др Милета Михајлов је рекао да му је посебна част што се у том граду данас разговара о тако значајној теми као што је реформа образовања. «Питање реформе образовања јесте изузетно важно, јер морамо чути шта кажу тржиште и послодавци, а шта кажу нови услови живота и све оно што намеће ново време. Није иста ситуација сада и као пет година, а ми као одговорно друштво морамо причати и о томе, о деци коју данас школујемо, о томе хоће ли када заврше школу наћи посао, да ли ће се прилагодити тржишту и свим питањима која проистичу из тога », казао је др. Михајлов.Председница скупштинског Одбора за образовање, науку, културу, омладину и спорт проф. др Светлана Лукић Петровић је истакла да је реформа образовања у складу са потребама тржишта рада као подршка привредном развоју Војводине, препозната као једна од  приоритетних и значајних активности у сарадњи коју Скупштина и Влада АП Војводине имају са ОЕБС-ом, Универзитетом, локалним самоуправама и другим партнерима. У том смислу, овакве трибине се организују како би се у веома сложеним околностима проценило на који начин се може реформисати образовање и обезбедити повећање запослених. Покрајинске власти улажу велике напоре како би одговориле таквим изазовима. Тако је између осталог, Влада АП Војводине за ову годину издвојила посебна средства којима ће се отворити шанса младим научним радницима који имају тутулу доктора наука. Процена је да у Војводини има између 40 и 70 доктора наука који нису запослени или имају половичан пословни ангажман, казала је проф. др Светлана Лукић Петровић.
Покрајински секретар за рад, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин је рекао да је реформа образовања дуг и сложен процес, али да треба говорити о реперкусијама те реформе на тржиште рада, место на коме се најочитије изражавају проблеми и недостаци нашег образовања.
«На тржишту рада тренутно има више одређених профила кадрова него што је потребно, а истовремено и мањак одређених радника за којима постоји потреба. Желимо да укажемо и на другу чињеницу, а то је да морамо прећи на систем знања као најважнијег критеријума у овој земљи. Дакле, у оквиру законских оквира морамо увести систем и принцип доживотног учења, јер не можемо толерисати да се неко ко заврши школу у свом радном веку више не усавршава. Систем стицања нових знања и потреба сталног усавршавања и преквалификација је нешто о чему се мора говорити када је реч о реформи образовања, јер је то један од основних услова да се обезбеди посао и одговори савременим и сложеним условима тржиста рада », рекао је Васин.
У закључцима са трибине, дата је подршка актуелним мерама покрајинске Владе у области образовања и запошљавања. Подржана је иницијатива да се законски уведе систем такозваног доживотног образовања и иницирају измена Закона о волонтирању. Поздрављено је и оцењено као веома значајно, отварање Едукативног центра за обуку незапослених лица који ће почети са радом у марту ове године у Новом Саду и биће први центар такве врсте у нашој земљи. Поздрављено је и опредељење да се врати значај техничким наукама, обезбеди адекватна радна пракса у привредним организацијама и донесе стратегија реформе образовања.
Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs