Вести


У Новом Саду отворен Конфучијев институт

Нови Сад , 27. мај 2014.
-A A +AУ Новом Саду отворен Конфучијев институт.

Нови Сад , 27. мај 2014. .

„Није ли задовољство научити и користити оно што научимо? Зар није дивно када те посећују пријатељи из далека?“, рекао је пре две хиљаде година древни кинески филозоф и мислилац Конфучије, чије име носи институт који је данас отворен на Филозофском факултету у Новом Саду.

Конфучијев институт, место у коме ће се одвијати низ активности на промоцији кинеског језика и културе, али и на јачању економске сарадње између република Кине и Србије, плод је вишегодишње сарадње Филозофског факултета у Новом Саду и универзитета из кинеске провинције Џеђјанг. Новоотворени Конфучијев институт у Новом Саду, један је од шест стотина кинеских културних центара широм света који доприносе јачању образовне и културне размене, и дубљем познавању и повезивању народа двеју земаља.

Свечаности поводом отварања Конфучијевог института присуствовали су: председник Покрајинске владе др Бојан Пајтић, потпредседник и покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић, ректор универзитета у провинцији Џеђјанг Џоу Гуомо, декан Филозофског факултета у Новом Саду Ивана Живанчевић-Секеруш, ректор Новосадског универзитета проф. др Мирослав Весковић, проректор за међународну сарадњу проф. др Павле Секеруш, представници провинције Џеђјанг и бројни други угледни гости.

„Отварање Конфучијевог института у Новом Саду, важан је догађај не само за Новосадски универзитет и Војводину, него и за јачање односа између Србије и Кине, јер ће његово деловање омогућити богату културну, просветну и економску сарадњу двеју традиционално пријатељских земаља“, казао је председник Покрајинске владе др Бојан Пајтић додавши да је отварање Конфучијевог института истовремено значајно и за јачање економске сарадње између покрајине Војводине и провинције Џеђјанг, која спада у једну од најразвијенијих провинција у Кини.

„Кинеска нација броји 1,3 милијарде становника и њихова економије је у експанзији. Због тога је за нашу земљу и покрајину значајно да се што више повезујемо са онима који с једне стране могу бити веома захвално тржиште, а са друге стране могу бити економски партнери у читавом низу подухвата“, навео је др Бојан Пајтић захваливши се кинеској заједници која је у време поплава, које су задесиле Србију, показала висок степен солидарности и хуманости.

Ректор универзитета у провинцији Џеђјанг Џоу Гуомо, рекао је да народ у Кини и Србији повезује традиционално пријатељство и партнерски однос у бројним областима, који ће се отварањем Конфучијевог института унапредити, посебно у области културе и високог образовања.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs