Вести


У оквиру предстојеће међународне манифестације посвећене енергетском сектору Ненад Станковић најавио потписивање уговорa у овој области

Нови Сад , 26. октобар 2015.
-A A +AУ оквиру предстојеће међународне манифестације посвећене енергетском сектору Ненад Станковић најавио потписивање уговорa у овој области.

Нови Сад , 26. октобар 2015. .

Покрајински секретаријат за енергетику и минералне сировине је ове године, заједно са Новосадским сајмом и Централно европским форумом за развој – ЦЕДЕФ, организатор међународних Дана енергетике у Новом Саду.
Ова, једанаеста по реду међународна манифестација посвећена енергетском сектору,биће одржана 28. и 29. октобра на Новосадском сајму и окупиће више од 2.000 учесника из Србије, Мађарске, Бугарске, Румуније и Републике Српске - најављено је на данашњој конфернцији за новинаре у Мастер центру Новосадског сајма.
Покрајински секретар за енергетику и минералне сировине мр Ненад Станковић, директор Новосадског сајма Слободан Цветковић и председница УО Централноевропског форума за развој - ЦЕДЕФ Јованка Арсић- Каришић изнели су појединости, који ће пратити овогодишњи скуп, чији ће посебан задатак ове године бити подстицање инвестиција у области енергетике.
Покрајински секретар Ненад Станковић је подсетио да већ једанаесту годину ресорни секретаријат подржава ову манифестацију, која је почела скромно у оквиру међународног сајма „Инвестекспо“, а потом од 2010. уз подршку Секретаријата прерасла у „Дане енергетике“.
„Захваљујући синергији, која је ове године произведена захваљујући Новосадском сајму и Цедефу, ова манифестација практично је прерасла у међународне Дане енергетике и инвестиције. Заједничким снагама омогућили смо учешће бројних квалитетних предавача, међу којима су представници банака, осигуравајућих друштава, као и потенцијални страни инвеститори“, најавио је ресорни секретар Ненад Станковић и позвао све заинтересоване да посете ову манифестацију.
У оквиру предстојеће међународне манифестације посвећене енергетском сектору, Ненад Станковић најавио је и потписивање уговора у овој области.
„У четвртак 29. октобра биће одржано потписивање две врсте уговора. Реч је о средствима у оквиру уговора намењених за реконструкцију јавне расвете на територији шест општина у Војводини, чија вредност износи 22 милиона динара. Друга група уговора, биће потписана са представницима пољопривредних газдинстава за набавку соларних система за наводњавање, чија је укупна вредност 8,8 милиона динара. Такође, желим да поручим локалним самоуправама и јавним установама са територије АП Војводине да је Покрајинска влада обезбедила штанд од 50 квадратних метара, који ће моћи користити бесплатно да представе своје планове, програме и пројекте потенцијалим инвеститорима.
Генерални директор Новоосадског сајма Слободан Цветковић нагласио је да је ове године први пут, с обзиром на значај ове манифестације, донета одлука да у организацију буде укључен и део експертског тима, који чине представници ЦЕДЕФ са којима је направљен и заједнички програмски савет. Најмаркатнији излагачи ове манифестације биће, према највама, НИС, Телеком и Град Чачак, а учесници ће имати прилику да директно разговарају са компанијама, дођу до резултата и одлука где треба инвестирати. Цветковић је најавио да је ове године земља-пријатељ Мађарска, а очекује се да ће из те земље учествовати представници више 12 компанија из области енергетске ефикасности.
Едукација, семинари, радионице биће у фокусу овогодишње манифестације, а кљуцне теме о којима ће бити речи су енергетска ефикасност, комунални отпад, обновљиви извори енергије, најавили су организатори.
Председник УО ЦЕДЕФ Јованка Арсић Каришић нагласила је да су организатори сагласни да ове године енергија крене у правом смеру. Акценат је стављен на конгресни део и едукацију, истакавши да је планирано да ове године на сајму у Новом Саду буде одржано више од 30 конференција, на којима ће говорити 112 предавача. Реч је о експертима, који су у стању да дају одговоре свима коју буду заинтересовани за енергетски сектор. Планирано је и присуство 50 компанија, које учествују како у излагачком тако у конгресном делу. Како је навела, манифестација ће бити право место за локалне самоуправе да се повежу са инвестиционим партнерима који су заинтересовани за пројекте у области енергетике, инфраструктуре, воде, екологије и других комуналних области.
У Конгресном центру "Мастер" Новосадског сајма окупиће се представници влада, локалних самоуправа, међународних и домаћих финансијских и развојних институција и организација, привредних субјеката, медија у области енергетског сектора.
Циљ је да се подстакну инвестиције у енергетски сектор, индустријске паркове, изградњу пречистача отпадних вода, и да се стимулише веће коришћење обновљивих извора енергије и заштите животне средине, институције и организације које финансирају пројекте у тој области, истакли су организатори.
Овом приликом обратио се и Леонид Бабић, испред Генарали Осигирања Србије, стратешког партнера Новосадског сајма.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs