Вести


У Општини Вршац одржан Сајам екологије, енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије „Европски дани сунца и напредних технологија“

Нови Сад , 11. јун 2014.
-A A +AУ Општини Вршац одржан Сајам екологије, енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије „Европски дани сунца и напредних технологија“ .

Нови Сад , 11. јун 2014. .

Сајам, под називом “Европски дани сунца и напредних технологија” одржан је 6. јуна 2014. године, у организацији Општине Вршац, чији су домаћини били Милош Васић, члан Општинског већа задужен за заштиту животне средине и Драгослав Добросављевић, енергетски менаџер Општине Вршац.
Овом приликом, потписан је Протокол о сарадњи општина Вршац, Алибунар, Пландиште и Бела Црква из области заштите животне средине, енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије.
Бројне фирме представиле су нове технологије из области грађевинарства, система грејања и хлађења, обновљивих извора енергије, осветљења, намењених грађанству, фирмама и институцијама.
Поред фирми, на сајму су се представиле и средње техничке школе и факултети, који су укључени у пројекте из ових области, као и невладине организације из области екологије, заштите животне средине и енергетике.
Професор Славко Филиповић са Техничког факултета из Новог Сада представио је тему "Обновљиви извори енергије - Биомаса". Такође, овом приликом представљени су и Центар за енергетску ефикасност CEFIX, ОШ "Моша Пијаде" из Гудурице, фирма "Energy Net" из Новог Сада, а презентован је и пројекат Хемијско-медицинске школе и УГЗП Кошава „Неформално образовање и енергетска ефикасност".
Током сајма одржане су и две трибине. На првој трибини, покрајински секретар за урбанизам, градитељство Слободан Пузовић говорио ја на тему „Управљање животном средином у функцији смањења негативних утицаја климатских промена“, док је самостални стручни сарадник за ОИЕ, Горан Римац из Покрајнског секретеријата за енергетику и минералне сировине, одржао презентацију на тему "Агропелет - потенцијал Војводине”. Анита Мраовић представила је пројекат „Trenig energy” Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (ГИЗ) ГмбХ и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре РС намењен локалним самоуправама Србије.
Начелник одељења за еколошке мреже и одрживи развој Завода за заштиту природе Србије Милија Булатовић, представио је тему “Енергетска ефикасност и значај ОИЕ”.
Милош Васић члан Већа Општине Вршац говорио је на тему „ Потенцијал био масе општине Вршац“, а Драгослав Добросављевић, енергетски менаџер Општине Вршац представио је пројекат прекограничне сарадње „ГЛОСС Зелена светла за безбеност и одрживост путева“.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs