Вести


У Покрајинској влади представљен ''Атлас насеља Војводине''

Нови Сад , 27. фебруар 2013.
-A A +AУ Покрајинској влади представљен ''Атлас насеља Војводине'' .

Нови Сад , 27. фебруар 2013. .

Нови Сад, 27. фебруар 2013. године - У згради Владе Војводине, проф. др Драган Станић, председник Матице српске уручио је Славиши Грујићу, потпредседнику Владе АП Војводине и покрајинском секретару за културу и јавно информисање прво издање прве књиге „Атласа насеља Војводине" о Срему, аутора др Слободана Ћурчића.
Током сусрета, потпредседник Славиша Грујић и председник Матице српске др Драган Станић разговарали су о предстојећем Сајму књига на Новосадском сајму и о даљој сарадњи Владе Војводине и Матице српске. Славише Грујић истакао је значај издања прве књиге „Атласа насеља Војводине" о Срему, која представља заокружену слику о војвођанским насељима. Према његовим речима, када се заврше и пресотала два издања, о Банату и Бачкој, атласи ће омогућити јасан преглед војвођанских насеља, миграције и историје.


„Квалитет издања, са јасно оцртаним миграционим мапама од 1848. године до данас, говори у прилог чињеници да су друштвено-историјске околности мењале данашњи изглед Војводине и зато је ово издање важно. Влада АП Војводине, преко Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање и даље ће подржавати велике пројекте и велика издања Матице српске, на исти начин на који нама Матица српска помаже у обележавању великих историјских јубилеја. Први од тих јубилеја - 250 година Шајкашког батаљона - биће обележен за неколико дана. Следеће године обележићемо јубилеј посвећен Банатским милитарцима, а потом следи и обележавање годишњице Петроварадинске битке. Све су то пројекти у којима нам несебичну подршку даје Матица српска", рекао је Славиша Грујић.


„Прва књига 'Атласа насеља Војводине' о Срему настала је захваљујући великом труду и ангажовању њеног аутора др Слободана Ћурчића. Највећу препреку у стварању једног овако озбиљног историјског издања, представљала је набавка мапа, које осликавају миграциона кретања становништва. Надамо се да ће Атлас Баната бити готов следеће године, а Атлас Бачке одмах потом. У име Матице српске и у своје лично име захвалан сам на сарадњи Влади Војводине и Покрајинском секретаријату за културу и јавно информисање, који нам у великим пројектима увек несебично помажу. Уочи почетка сутрашњег Салона књига у Новом Саду, истакао бих и значај још једног издања Матице српске, књиге проф. др Љубомирке Кркљуш „О српској Војеводини", у којој је јасно приказала уређење локалне самоуправе од 18. века до данашњих дана, са освртима на тадашњу политичку свест. Сва наша издања биће изложена на штанду Матице српске на 19. Међународном салону књига у Новом Саду", рекао је председник Матице српске проф. др Драган Станић.

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs