Вести


У Прагу отворена изложба Милана Коњовића

Нови Сад , 14. новембар 2012.
-A A +AУ Прагу отворена изложба Милана Коњовића .

Нови Сад , 14. новембар 2012. .

Нови Сад / Праг, 14. новембар 2012. године - Ретроспективна изложба академског сликара Милана Коњовића под називом „Коњовић поново у Прагу" постављена је у Музеју Карловог моста у Прагу, од 14. до 27. новембра ове године. У изложбама слика Милана Коњовића у Културном центру Србије у Паризу прошле године и у Музеју "Карлови Мости" у Прагу данас, ради се о жељи да се део слика из великог фундуса галерије, прикаже мањим репрезенативним избором, француској и чешкој јавности. После Војводине, Париз је био највећа Коњовићева љубав и остао је то до краја живота, као права мета његових сликарских амбиција. Ништа мање, за живот и афирмацију овог нашег великог сликара не заостаје ни Праг, где се први пут афирмисао као сликар. Коњовић у Прагу борави у другој деценији 20. века, када проучава старо средњовековно чешко сликарство и утицаје сликара као што су: Буковац, Зрзави,Кубиште и Борије.
У два велика пројекта, организовања и презентације Коњовићеве изложбе у Паризу и данас у Прагу учествовали су Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање, Град Сомбор и Министарство културе Републике Србије. С обзиром на значај пројекта за промоцију српске културе у Чешкој Републици и шире, отварање  изложбе својим присуством увеличали су потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић, његов заменик Милорад Ђурић, члан градског већа града Сомбора задужен за културу Саша Табаковић, режисер и прашки ђак Емир Кустурица, директор Галерије Милан Коњовић у Сомбору Петер Мраковић и бројни други гости.
Отварајући вечерашњу изложбу потпредседник Грујић је рекао да је импресиониран самим местом где се ова изложба одржава, јер сам простор по себи опчињава. Пре пуно година гледао сам на телевизији интервју овог славног сликара, који је тада рекао да је узорао Војводину од земље до неба. Када погледате његове слике то је и тако.Војводина равна као море, а Милан Коњовић у морнарској мајици је јездио са плугом преко жита, сокака, салаша...Ту емоцију он је стекао између осталог и у Прагу, јер свако ко прође прашким улицама, Карловим мостом, гледа у Влтаву мора да има тај осећај. Сликар Милан Коњовић је успео да своју емоцију кроз срце  и четкицу пренесе на платно играјући се бојама.  - Ова изложба се зове „Милан Коњовић поново у Прагу"- рекао је Грујић и додао да се ту поставља питање да ли је он уопште из њега и одлазио, јер  се из њега тешко може отићи. Зато он и јесте још ту и после 80 година живи у својим делима и самим тим се ова изложба сама од себе и отвара - рекао је на крају излагања Славиша Грујић.
О животу и делу великог српског сликара говорио је ликовни критичар Сава Степанов, док се на подршци Владе АП Војводине и граду Сомбору захвалио директор галерије Петер Мраковић.  Опус сликара Милана Коњовића броји преко 6000 радова: уља, пастела, акварела, темпера, цртежа, таписерија, позоришних сценографија, скица за костиме, витража, мозаика и графика. Створио је лични препознатљиви стил експресионистичког темперамента. Доживио је пуну афирмацију на 294 самосталне и 693 колективне изложбе у Југославији, Србији и бројним центрима Европе (Праг, Будимпешта, Беч, Лондон, Амстердам, Рим, Париз, Атина, Москва) и света (Сао Пауло, Њујорк, Сан Франциско...). У Сомбору, уметниковом родном граду, од 1966. године отворена је „Галерија Милан Коњовић" у којој се тренутно налази више од 1060 дела.  

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs