Вести


У предвечерје кинеске Нове године отворен „Фестивал светлости“ у Новом Саду

Нови Сад , 23. јануар 2020.
-A A +AУ предвечерје кинеске Нове године отворен „Фестивал светлости“ у Новом Саду.

Нови Сад , 23. јануар 2020. .

У сусрет обележавању кинеске Нове године, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и амбасадорка Народне Републике Кине у Србији Чен Бо данас су у Лиманском парку у Новом Саду свечано обележили одржавање првог „Кинеског фестивала светлости“, који је симболично отворила амбасадорка Чен Бо.

Покрајински секретар Драгана Милошевић је у име Покрајинске владе и у своје лично име честитала пријатељској земљи Кини и њеним грађанима Нову годину, истичући да се светлост лампиона у предвечерје кинеске Нове године чини још раскошнијом и непоновљиво лепом.

„Лепота коју вечерас видимо први пут и у којој ћемо уживати наредних месец дана, стиже нам из далеке и драге Кине, у чијој пребогатој традицији светло и лампиони имају посебно место“, рекла је Драгана Милошевић.

Она је посебно захвалила иницијатору и оснивачу овог фестивала Слободану Тркуљи, као и „чаробњацима“ из компаније „Зигонг“ на креативности и посвећености, као и свима који су подржали напоре да фестивал заживи.

У име Града Новог Сада речи захвалности упутио је градоначелник Милош Вучевић, подсећајући на све заједничке пројекте двеју земаља.

Амбасадорка Чен Бо захвалила је на честиткама и рекла да је ово време када се у Кини обележавају најрадоснији празници у ишчекивању пролећа. Посебно је важно да се радујемо светлости, како је казала, јер она у дугој традицији има дубока духовна значења, подједнако снажна, као и симболика кинеског хороскопа.

Иницијатор и оснивач овог фестивала уметник Слободан Тркуља истакао је да је и он сам неко ко већ дуже време ради на културној размени између двеју земаља. Поред његовог „Балканополис центра за модерну традицију“, фестивал су подржали Влада Републике Србије, Покрајинска влада, Град Београд, Град Нови Сад и Амбасада НР Кине у Србији.
Реч је о светлосном спектаклу - инсталацији осам кинеских лампиона, које је креирала једна од водећих светских компанија за израду уметничких лампиона из Зигонга. Они ће сваки дан до 16. фебруара светлети од 17 часова у Лиманском парку у Новом Саду и у Београду на Калемегдану, а представљаће чудесан свет маште и светла.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs