Вести


У Пули отворени ''Дани Војводине у Истри''

Нови Сад , 28. октобар 2011.
-A A +AУ Пули отворени ''Дани Војводине у Истри''.

Нови Сад , 28. октобар 2011. .

Пула/Нови Сад, 28. октобар 2011. године - "Дани Војводини у Истри" традиционална манифестација, која представља један од најуспешнијих примера регионалне сарадње и интеркултуралног дијалога, отворена је у Пули. Ове године „Дани Војводине у Истри" које организује Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање, под покровитељством председника Србије и Хрватске, Бориса Тадића и Иве Јосиповића, одржавају се јубиларни, десети пут.Покрајински секретар за културу и јавно информисање Милорад Ђурић који предводи делегацију Војводине у Истри, састао се данас са жупаном Истарске жупаније Иваном Јаковчићем, начелником за културу Владимиром Тробицом, амбасадором Србије у Хрватској Станимиром Вукићевићем и конзулом Зораном Поповићем, са којима је разговарао о досадашњој успешној сарадњи двају региона.
Милорад Ђурић је овом приликом истакао да, иако су Војводина и Истра различите - имају различите историје и структуре, ове две регије су у тој различитости и веома сличне јер обе имају искуство живљења у заједници различитих група, односно у свом културном коду имају уписано разумевање за другог и различитог. - Због тога нема ничег природнијег, него да у овом ширем региону Балкана, Војводина и Истра сарађују и комуницирају, а један од најбољих примера такве сарадње јесу управо „Дани Војводине у Истри" - рекао је Милорад Ђурић. Да се десетогодишњи напор на јачању регионалне сарадње и интеркултуралног дијалога исплатио, сведочи овогодишње, високо, покровитељство над манифестацијом, председника Србије и председника Хрватске, што је уједно и снажан импулс за будуће време. Ђурић је додао да је званична културна политика у Војводини политика мултикултуралности, што је комплексна политичка пракса, али она обезбеђује добар амбијент за будућност.
Поред ове традиционалне манифестације, истарски и војвођански уметници и установе културе веома добро сарађују, тако да су „Дани Војводине" тачка из које се шири даља међусобна сарадња. Жупан Истарске жупаније Иван Јаковчић истакао је да се након десет година, циклус међусобне привредне и културне сарадње Војводине и Истре веома исплатио. - Наша амбиција је била да се премреже институције и привреда, али пре свега грађани, и са задовољством могу да кажем да смо у томе успели, јер смо изградили један велики мост пријатељства и сарадње. Данас бројне институције из Истре и Војводине веома успешно сарађују без покровитељства политике - рекао је жупан Јаковчић. Он је још додао да је у интересу Истре да има јаку српску заједницу, која ће имати афирмацију сопствене културе и идентитета, а у том циљу планирана је и изградња српског културног центра у Пули. 
Амбасадор Србије у Хрватској Станимир Вукићевић истакао је да Војводину и Истру повезују особине какве су мултиетничност и мултикултуралност, те да наши народи имају ту привилегију и богатство да живе једни поред других и једни са другима и да се њихове културе надопуњују.
У оквиру ове, тродневне, манифестације Војводина ће представити богати културни програм, који између осталог, обухвата изложбу слика Илије Башичевића Босиља једног од најзанимљивијих ликовних уметника са наших простора, музику нове традиције наше пијанисткиње Тање Гердец-Мрђа, промоцију часописа „Нова мисао" и „Интеркултуралност", пројекцију кратких играних, документарних и анимираних војвођанских филмова, изложбу плаката Атиле Капитањиа, а покрајински секретар за културу и јавно информисање Милорад Ђурић одржаће предавање о изазовима мултикултурализма.
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs