Вести


У Скупштини АПВ одржана промоција књиге ''Дилема Кепиро''

Нови Сад , 27. јануар 2012.
-A A +AУ Скупштини АПВ одржана промоција књиге ''Дилема Кепиро''.

Нови Сад , 27. јануар 2012. .

Нови Сад, 27. јануар 2012. - У Скупштини АПВојводине данас је под покровитељством потпредседника Скупштине БранимираМитровића, одржана промоција књиге под називом "Дилема Кепиро", аутораВладимира Тодоровића, у издању Јеврејске општине Нови Сад. Књига представља својеврсно сведочанство о почињеним ратнимзлочинима у Новосадској рацији 1942. године и улози жандармеријског капетанаШандора Кепира који је био оптужен за учешће у спровођењу рације када јеубијено више од три хиљаде људи, махом Јевреја, Срба и Рома, као и одређенимдетаљима и дилемама у вези са суђењем у коме је Кепиро судском одлукомослобођен оптужби. Поздрављајући госте, домаћин скупа Бранимир Митровић јеизразио задовољство што је имао прилику да помогне промоцију књиге коју јеокарактерисао као капитално дело и додао да је сигуран да ће се у то уверитисви они који је буду прочитали.

"Драго ми је да смо успели да организујемопромоцију књиге баш на данашњи дан када се у Србији обележава Међународни дансећања на жртве холокауста. Књига коју данас промовишемо садржи врлоспецифичне, интересантне, занимљиве и мање познате детаље поменутих немилихдогађаја и ја због тога желим аутору пуно успеха са овом књигом, а свима вамавелико разумевање приликом њеног читања", рекао је између осталогпотпредседник Скупштине АП Војводине Бранимир Митровић. Поред аутора ВладимираТодоровића, о књизи су говорили помоћник покрајинског секретара за културу ијавно информисање Милан Мицић, заменик тужиоца за ратне злочине МирољубВиторовић и адвокат Мирјана Томић Јовановић. Аутор Тодоровић је навео да га јемистериозна биографија Шандора Кепира и све оно што се причало и догађало пре ипосле злочина и много касније у процесу суђења, определило да покуша даобједини сва дешавања, јер му се чинило да то до данас није урађено као и дасе сам изјасни о томе дали је Кепиро крив или не. Тодоровић је посебно истакаода су му током писања многи људи који су упућени у тематику помогли и да јеса њима имао сјајну сарадњу.
 
 Према мишљењу Милана Мицића, посматрајућиисторијски контекст ратних дешавања и рације 1942. године, књига је насталакао последица такозване недовршене историје и представља опомену која остављатраг на трагичне догађаје од пре 70 година и срамну ослобађајућу пресуду.Адвокат Мирјана Томић Јовановић је изнела стручну анализу оптужнице, доказа идругих детаља са суђења Кепиру, у намери да укаже на све оно што је моглобити предмет разматрања у циљу разјашњавања свих околности у поменутомслучају. Заменик тужиоца за ратне злочине Мирољуб Виторовић покушао је данаправи паралелу између трагичних дешавања у Другом светском рату и ратовимана простору бивше СФРЈ, наводећи као заједничку карактеристику примере сведокада је и у тим тешким околностима било људи који су својом добротом успели дапобеде мржњу, зло и оружје и тако спасу људске животе. Коментаришући пресудуШандору Кепиру, Виторовић је рекао да тиме што није осуђен за живота, он нијеуспео да опере име од везивања за стравичне злочине у којима се помиње.       
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs