Вести


У Скупштини АП Војводине о теми ''Војводина и Србија након кандидатуре''

, 31. март 2012.
-A A +AУ Скупштини АП Војводине о теми ''Војводина и Србија након кандидатуре''.

, 31. март 2012. .

НовиСад, 31. март - У Скупштини АП Војводине данас је одржана традиционалнаманифестација Дан отворених врата, а о теми „Војводина и Србија наконкандидатуре" са присутним грађанима разговарали су председник Скупштине АПВојводине Шандор Егереши, председница Народне скупштине Републике СрбијеСлавица Ђукић Дејановић, председник Одбора за европске интеграције СкупштинеСрбије Ласло Варга и Срђан Мајсторовић, заменик директора Канцеларије заевропске интеграције у Влади Републике Србије.Нагласивши да га веомарадује то што је Дан отворених врата, који се организује у завршници овогсазива Скупштине АП Војводине, посвећен будућим задацима који стоје пред свиминституцијама и свим грађанима Србије - задацима везаним за припреме упроцесима придруживања ЕУ, председник Егереши је истакао да добијање статусакандидата представља снажну симболичку подршку и важан корак у јачању процесаевропеизације Србије.
 Он је нагласио да добијањестатуса кандидата отвара могућност коришћења три нове компонентепредприступних фондова -  регионални развој,  развој људских ресурса и пољопривреда ирурални развој. Говорећи о промоцијиевропске политике Војводине, Егереши је навео потпуно схватање и применурепубличких закона у одговорном привлачењу страних инвеститора, изграђивањупословног амбијента и климе, доследну подршку и јачање европских стандарда. „Војводинаје захваљујући таквој политици израсла у једну модерну, европску регију укојој се у свакодневном животу препознају многе европске вредности, која јевратила своје место на регионалној карти Европе, која је посталапрепознатљива. Зато је стицање кандидата за ЕУ, за Војводину, као регију јошвећи подстрек, већи изазов, развојна шанса", истакао је Егереши. Он је,говорећи о међурегионалној сарадњи, истакао чврсте партнерске везе које сууспостављене са немачком покрајином Хесен, крунисане потписивањем Заједничкеизјаве, која почива на начелима једнакости, узајамног поверења и мирногсуживота у уједињеној Европи демократских правних држава. Он је истакао ивишегодишњу, успешну сарадњу са регијама у Мађарској, Хрватској и Румунији,Вуковарско-сријемском, жупанијама Бач-Кишкун, Чонград, Солнок, Караш-Северин,Алба, Тимиш, Арад, и другим европским регијама: Штајерском, Горњом Аустријом,Баден-Виртембергом, Фриули чулија Венецијом, Оломоуцом.Председница Народне скупштинеРепублике Србије Славица Ђукић Дејановић изразила је задовољство што јеСкупштина АП Војводине, кроз манифестацију Дан отворених врата, грађанимапружила могућност за двосмерну сарадњу и директну комуникацију. Она је, говорећи о процесуевропских интеграција, истакла да су скупштине свих нивоа, од националног ипокрајинског парламента, до локалних скупштина, пружиле значајан допринос устварању проевропске атмосфере. Председница Ђукић Дејановић је учесницима овеманифестације представила рад Народне скупштине Републике Србије, која је одпланираних 222 закона, успела да у мандату донесе 196 планираних закона, што јеод стране Европске комисије оцењено као веома успешно.Са посебним задовољством она је истаклада ће, након промене законске регулативе, наредни сазив Скупштине Србије чинитии најмање 84 посланице, што је веома конкретан корак у спровођењу роднеравноправности.
 Ласло Варга, председник Одбора заевропске интеграције Народне скупштине Републике Србије, говорио је озаконодавној, контролној улози парламента и нагласио да је Одбор, на чијем јечелу, успоставио праксу да свака три месеца одржава расправу о напретку упроцесу европских интеграција.Срђан Мајсторовић, заменикдиректора Канцеларије за европске интеграције у Влади Републике Србије, истакаоје да је један од најважнијих сегмената преговора са ЕУ управо у комуникацијиса грађанима, јер они морају на најбољи могући начин да разумеју шта значипридруживање ЕУ. Мајсторовић је истакао и да процес европских интеграцијаутиче на очување демократских институција. На конференцији зановинаре након завршетка ове манифестације, председник Егереши је рекао дасарадња Скупштине АП Војводине и Народне скупштине Републиике Србије, упретходне скоро четири године, може да послужи као добар пример на који начинби требало да сарађују национални и регионални парламент.Он је указао на то даје та сарадња била на високом нивоу кроз заједничке активности и учешћепредседнице Ђукић Дејановић на Кампу толераанције младих, сусретима саграђанима широм Војводине и Србије, а да је посебан сигнал послат у времедоношења Статута АП Војводине, када су председници Скупштине Србије иСкупштине Војводине заједно обилазили градове у Србији, како би грађанимапредставили суштину и важност овог акта.
„Најискреније желим дау следећем сазиву републички и покрајински парламент имају макар оваквусарадњу, ако не још бољу. Нама је то веома важно. Када говоримо о европскиминтеграцијама, парламентарна сарадња и парламентарна дипломатија са другимевропским државама и регијама су један од важних сегмената позиционирања нашеземље, а и наше покрајине унутар ње. Ми смо стварно пуно чинили на томе даојачамо позицију Републике Србије у европским институцијама, а истовремено и дапозиција АП Војводине, буде на једном завидном нивоу", рекао је Егереши. Председница ЂукићДејановић је истакла да је веома задовољна чињеницом да су присутни наманифестацији Дан отворених врата у Скупштини АП Војводине, у великом броју,били млади људи, ученици и студенти.
 „Дан отворених врата јебила прилика да се најмлађим грађанима, пред којима имамо и највећуодговорност, положе рачуни како смо ми то радили свој посао, које смо обликесарадње имали и шта нас очекује у будућности, пре свега у оквиру европскихинтеграција", нагласила је Ђукић Дејановић. Она је  додала да су Скупштина АПВ и Народнаскупштина Републике Србије, у овом мандатном периоду, дале снажан доприносполитичкој стабилности земље.
„Наравно, ми сарађујемоне само кад је лепо, него и кад је тешко. То и јесте наша обавеза. Наша обавезајесте и да, све док се не конституишу нове скупштине, будемо у функцији у којојсмо и због тога захваљујем председнику Егерешију и Скупштини АП Војводине штоту своју обавезу реализује и кроз Дан отворених врата", истакла је председницаЂукић Дејановић.Председник Егереши јепредседници Ђукић Дејановић поклонио заставу Војводине, плакету и симболепокрајине.„Застава Војводине јесимбол заједништва и заједничког живота свих националних заједница које живе уВојводини", истакао је председник Егереши.КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА
СКУПШТИНЕ АП ВОЈВОДИНЕ
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs