Вести


У Скупштини Војводине одржан округли сто ''Потреба за променом Устава''

Нови Сад , 28. јун 2013.
-A A +AУ Скупштини Војводине одржан округли сто ''Потреба за променом Устава''.

Нови Сад , 28. јун 2013. .

Нови Сад, 28. јун 2013. - У Скупштини АП Војводине данас је одржан округли сто „Потреба за променом Устава", у организацији Комитета правника за људска права - YУЦОМ.
Оценивши да би Устав Србије требало мењати у што скоријем року, потпредседник Скупштине Војводине Миливој Вребалов изјавио је да очекује да Скупштина Војводине покрене такву иницијативу."Очекујем да ће следећи корак Скупштине Војводине бити иницијатива за измену постојећег Устава Србије, која ће кренути управо из Војводине, јер тај Устав не само да је војвођанску аутономију свео на фасадну, већ је и генератор свих проблема које имамо у Србији", оценио је Вребалов.
Професорица уставног права Маријана Пајванчић изјавила је да је почетак преговора Србије са Европском унијом "можда прилика" за промену актуелног Устава, за који је оценила да "није легитиман". Она је указала на то да актуелни устав нема евроинтегративну клаузулу, без које Србија неће моћи постати чланица ЕУ.
„Србија ће пре или касније бити принуђена да уради оно све што су урадиле европскее државе, односно да јасно уреди примат међународних правних норми над домаћим правним нормама", навела је Маријана Пајванчић.
Професорица уставног права Љубица Ђорђевић-Видојковић казала је да Србија има устав, али нема уставност.
На округлом столу представљен је и сајт мојустав.рс, чији је циљ да се утврде главни недостаци Устава Србије у погледу људских права, слободе и демократије.
Пројекат Јукома подржала је америчка Национална задужбина за демократију (НЕД).
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs