Вести


У Чуругу представљена књига о Шајкашком батаљону

Нови Сад , 11. март 2013.
-A A +AУ Чуругу представљена књига о Шајкашком батаљону.

Нови Сад , 11. март 2013. .

Нови Сад/Чуруг, 10.март 2013. - Промоцијом књиге „Шајкашки батаљон од оснивања 1763. до развојачења 1873.", аутора Стевана Славнића, почело је званично обележавање 250-те годишњице Шајкашког батаљона. Током ове и почетком наредне године, кроз бројна културно-уметничка дешавања, позоришне представе, музејске поставке и дебате, биће обележаван јубилеј најзначајнијег граничарског батаљона Хабсбуршке монархије. Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање подржава обележавање ове годишњице. На прекјучерашњој промоцији књиге у Спомен вртићу у Чуругу, присутнима се обратио потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић.

„Обележавање 250-те годишњице Шајкашког батаљона велика је манифестација не само за Војводину, за општине Тител и Жабаљ, већ и за целу Србију", рекао је Славиша Грујић. „Значајно је нагласити да је обележавање годишњице објединило напоре Музеја Војводине, Музеја града Новог Сада, Града Новог Сада, Покрајинске владе, Архива Војводине, Општина Тител и Жабаљ, да бисмо заједно дошли до циља - да на адекватан и примерен начин истакнемо историјски значај Шајкашког батаљона. Посебно бих нагласио да нам је и Амбасада Аустрије понудила подршку, отварајући врата својих архива у којима постоје значајни историјски списи о Шајкашима, шајки, животу ових граничарских војника, друштвеном уређењу тог времена. Музејска изложба, која се припрема, могла би да се прикаже и у Бечу, где би многи волели да о нашој заједничкој историји још понешто сазнају. Порука је, дакле, јасна: док смо јединствени и сложни неће се нити Шајкаши, нити шајка заборавити, а то је и најважније".


О значају књиге „Шајкашки батаљон од оснивања 1763. до развојачења 1873." говорили су рецензент проф. Др Владан Гавриловић и кустос и историчар Синиша Јокић. Као историчар и први аутор издања књиге о шајкашима током 90-их година, присутнима се обратио историчар Богољуб Савин. О књизи, која је уједно дипломски рад, говорио је и сам аутор Стеван Славнић.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs