Вести


Фестивал памети у Кечкемету граду „Мерцедеса”

Нови Сад , 17. април 2014.
-A A +AФестивал памети у Кечкемету граду „Мерцедеса”.

Нови Сад , 17. април 2014. .

Потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за образовање, управу и националне заједнице мр Андор Дели, крајем прошле недеље боравио је у Кечкемету, у Жупанији Бач Кишкун, поводом укључивања овог региона у пројекат Фестивал памети. У делегацији АП Војводине били су још и Мато Грозница, подсекретар Покрајинског секретаријата за образовање, управу и националне заједнице и мр Здравко Живковић, секретар Одбора за буџет и аутор пројекта Фестивал памети.

У разговорима на страни домаћина учествовали су: Шандор Рауш, потпредседник скупштине Жупаније Бач Кишкун, Корнел Мак, заменик градоначелника града Кечкемета, др Јудит Ђерђи-Конц, директор департмана за просвету Жупаније, др Ласло Фаркаш, представник за међународну сарадњу у Жупанији, др Иштван Тубак, директор школског центра „Катедра” и Габор Сечи, професор на Универзитету Печуј. Теме разговора биле су унапређивање сарадње на плану образовања, културе и економије два пријатељска региона, која су већ активно укључена у Еврорегион ДКМТ, па је сваки нови пројекат од узајамног интереса добродошао, да обогати традиционално добре односе и међусобно поверење.

Домаћини су с поносом истакли да су на плану привлачења страних инвестиција успели да анимирају реномираног произвођача аутомобила из Штутгарта „Даимлер”, који је инвестирао око 1,25 милијади долара у производне погоне „Мерцедес Бенз” у Кечкемету, где ће се годишње производити око 100.000 аутомобила нове А класе, Б класе и луксузне ЦЛА класе „мерцедеса”. Тим поводом, ученици средње школе „Катедра” имали су прилику да у оквиру креативне радионице провере своје способности логичког закључивања и креативности током два школска часа. Финална тема креативног тренинга била је у вези с производњом компаније „Мерцедес” и нових модела аутомобила, где су генерисане одличне идеје које ће бити предочене менаџменту „Мерцедеса”.

Након разговора, домаћини су гостима показали национални музеј Cifrapalota (шарена палата), која је чувена по Жолнаи керамици, а поводом премијере изложбе 1000 година од доласка Хуна на просторе Панонске низије. У изванредно уређеном амбијенту, који посетиоцима пружа јединствену могућност виртуелног путовања у прошлост, могу се видети археолошки остаци праисторијског живота од неколико хиљада година уназад, па до блиске прошлости, укључујући и изложбе савременог сликарства са овог подручја.

Посета је завршена договором о присуствовању делегације Жупаније Бач Кишкун и града Кечкемета финалној церемонији Фестивала памети, која ће се одржати 14. јуна 2014. године у Скупштини АП Војводине.


Извор: Покрајински секретаријат за образовање, прописе и националне заједнице

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs