Вести


Централном прославом буњевачких Хрвата завршена „Дужијанца 2017“

Суботица , 13. август 2017.
-A A +AЦентралном прославом буњевачких Хрвата завршена „Дужијанца 2017“.

Суботица , 13. август 2017. .

У катедрали базилике св. Терезија Авилског у Суботици, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић и подсекретар Зоран Лазин присуствовали су централној прослави манифестације буњевачких Хрвата „Дужијанца 2017.“

Након свечаног еухаристијског славља у катедрали базилике св. Терезија Авилског секретар Штаткић је рекао да традиционалне манифестације, које као Дужијанца имају вековно трајање, заслужују посебну пажњу и подршку.

„Данас смо се окупили како би захвалили и земљи и Богу на зрну жита, чија симболика је заправо сам живот“, рекао је секретар Штаткић и додао да је то „зрно жита и нада и вера у извесност“.

Данашњи догађај према речима ресорог секретара није битан само за буњевачке Хрвате, већ за целу Војводину, па самим тим и Србију, као и за бројне друге националне заједнице, јер сви живимо од тог зрна жита.

По старом буњевачком обичају најбољи бандаш и бандашица, предали су хлеб градоначелнику града Суботице Богдану Лабану. Свечаном догађају присуствовао је генерални конзул Републике Хрватске у Суботици Велимир Плеша.

Дужијанца је светковина завршетка жетве, која се у Суботици слави више од 100 година. Она је израз вере и културе, својеврстан спој молитве и захвале, обичаја и културних вредности. Она има свој изворни облик који означава завршетак срећно обављеног посла, риса на њиви, где је бандаш главни носилац посла у жетви који се завршава у весељу. Kад је косидба готова и рис завршен, млађа, спретнија рисаруша би на њиви исплела венац од жита бандашу који му је стављен на шешир.

Обичај захвале Богу на плодовима земље, а нарочито на роду пшенице, обликован је у свечану, достојанствену приредбу која плени и зрачи лепотом, богатством, радошћу, љубављу и дубоком религиозношћу. Kада је 1993. године Дужијанци дат сасвим нови облик и јединствен садржај, на нивоу града, спајањем тзв. градске и тзв. црквене Дужијанце, она постаје духовно-религиозна и културно-стваралачка манифестација.


Извор: ПС за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs