Вести


Чињенице о погонима за примену нових технологија

Нови Сад , 25. април 2014.
-A A +AЧињенице о погонима за примену нових технологија.

Нови Сад , 25. април 2014. .

Програм за суфинансирање погона за примену нових технологија у АП Војводини који реализује Покрајински секретаријат за науку и технолошки развој, до сада је суфинансирао отварање 109 погона, укупним средствима у износу од 2,7 милијарди динара. Овај износ представља око 20% инвестиције за погоне, чија је укупна вредност 11 милијарди динара. Осталих 80% финансијских средстава представља ангажовање приватног капитала од стране малих и средњих предузећа која учествују на конкурсу.

Услови конкурса су јавни и транспарентни, а конкурси се објављују у дневној штампи и на званичној интернет страници Покрајинског секретаријата за науку и технолошки развој. Предност се даје погонима који су иновативни и који ће створити конкурентне производе и запослити већи број нових радника.

Све врсте производње и производа су прихватљиви јер се Војводина не стиди рада и важно је да се стимулише производња свих производа који могу наћи место на тржишту, ма колико се неко трудио да банализује и обезвреди рад неколико хиљада запослених људи и инвестицију вредну преко 11 милијарди динара.

Средства добијена по јавном конкурсу се враћају у целости кроз производе чија цена мора бити бар 15% јефтинија од тржишне цене. Дирекција за робне резерве дистрибуира робу здравственим установама, установама социјалне заштите, школама, установама културе, итд. Предност се даје отварању погона у неразвијеним или недовољно развијеним општинама у АП Војводини чиме се стимулише равномерни развој Покрајине. На тај начин, отворени су погони и у најнеразвијенијим општинама, као што су Бела Црква и Пландиште.

Неки од најуспешнијих погона данас извозе већи део сопствене производње: Српско-руска трговинска кућа из Српске Црње, Техноеxпорт из Инђије, Беокапра из Кукујеваца, Здраво органик из Селенче, Фриго Жика из Руме, ФКЛ из Темерина, итд.

Погони нових технологија су на овај начин директно упослили у тренутку давања средстава 3070 новозапослених, а индиректно, радно ангажовали преко 20000 грађана Војводине.

Техноекспорт из Инђије данас запошљава не 20 него 70 радника, а комплетан асортиман пластичних компоненти које производи, извози. По јавно доступним подацима из АПР-а, у току 2012. године ово предузеће остварује добит од 70 милиона, а укупан промет је око 330 милиона динара.

Нажалост, управо је пројекат суфинансирања Техноекспорта негативно експониран у медијима, банализовањем производње, а занемарујући чињеницу о важности таквих погона за раст запослености и извоза.

Такође, у негативном контексту и злоупотребом информација које су свима јавно доступне, изнете су неистине о пројекту суфинансирања штампарије АМБ Графика и наводним злоупотребама при враћању средстава. Тржишна цена сличне књиге “Приручник за практичну примену Закона о јавним набавкама”, формата А4, обима 652 стране са ЦД-ом, на тржишту је коштала 16.900 динара код Форум Медиа Београд, 19.900 динара код ИПЦ Београд и 32.000 динара код фирме Профи систем, а набављена је за око 60 евра што је минимум двоструко, а највише пет пута повољније од тржишних цена у том тренутку.

Испорука хигијенског материјала погона АТГ из Старе Пазове, пре свега је коришћена за обезбеђивање антибактеријских гелова за школе и јавне установе у току епидемије грипа, а део производа за негу тела дат је струковним школама које школују козметичаре, као опрема и као материјал за практичну обуку.

Треба рећи и да су сви пројекти били предмет контроле надлежних институција и да нису утврђене неправилности. Из негативне медијске кампање СНС-а није јасно да ли сматрају да је у пројектима било неправилности, или им се лично не допадају врста погона и производа које производе ти погони. Уколико је реч о сумњи за злоупотребе, то би морали пријавити надлежним органима, а уколико је реч о естетским критеријумима, морали би боље разумети тржиште и економске принципе стимулације раста запослености.

Програм суфинансирања погона за примену нових технологија ће бити настављен и свака добро припремљена, законита, документована и реална шанса да се повећа запосленост и конкурентност привреде АП Војводине, биће подржана.

Истина је да је око 30 погона тренутно у привредним тешкоћама и да су предузете све законске мере да се пласирана средства врате. Проценат погона који исказују тешкоће у пословању значајно је испод процента предузећа са проблемима у функционисању у српској привреди генерално, што сведочи о квалитету и озбиљности програма за суфинансирање погона за примену нових технологија.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за науку и технолошки развој

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs