Вести


Шекспир фестивал од 29. јуна до 6. јула у Чортановцима

Нови Сад , 15. јун 2016.
-A A +AШекспир фестивал од 29. јуна до 6. јула у Чортановцима.

Нови Сад , 15. јун 2016. .

У вили Станковић у Чортановцима данас је одржана конференција за новинаре поводом реализације трећег по реду “Шекспир фестивала”, од 29. јуна до 6. јула, који ће се одиграти у истом овом простору. Тим поводом, на конференцији су говорили Никита Миливојевић, оснивач и директор фестивала, Славиша Грујић, покрајински секретар за културу и јавно информисање и Соња Марић, директорка маркетинга УНИQА осигурања у Србији. Покровитељи овогодишње манифестације су Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање, Општина Инђија и УНИQА осигурање у Србији. Пријатељ фестивал је Телеком Србија.
Идеја фестивала, јединственог у овом делу Европе, јесте да негује дела највећег светског драмског ствараоца представљањем атрактивног позоришног програма под ведрим небом, како је то било и у Шекспирово време.
Покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић истакао је да, и поред скромних средстава којима је располагао секретаријат, Шекспир фестивал ће се трећи пут за редом одржати у нешто скромнијем обиму. “Овај фестивал је већ после прве године извођења оправдао своје постојање, јер је одржан у правој форми и у правом амбијенту, где се Шекспир дешавао онако како треба”, рекао је секретар Грујић и додао да “ је право задовољство било гледати Шекспирова дела у извођењу трупа из Турске, Белорусије, Ирана, Грузије…и сви они су дошли овде, јер су чули за постојање овог фестивала. Глоуб театар из Лонода доћи ће ове године поново, а надамо се да ће и надаље сви они који негују Шескпирова дела успети да их на овој сцени код нас и изведу, јер он се тренутно изводи на 37 језика,” закључио је Славиша Грујић.

По речима директора фестивала Никите Миливојевића, у години када се обележава 400 година од смрти Вилијама Шекспира широм света, Шекспир фестивал имаће своје треће издање. “Као и претходних година у овом прелепом амбијенту замка на Дунаву биће приказане савремене светске продукције рађене по драмама Вилијама Шекспира", рекао је Миливојевић и прецизирао да ће “на фестивалу бити представљени театри из Енглеске, Грчке, Португалије, Србије... као и значајни шекспиролози, едукатори и уметници који ће учествовати у пратећем програму фестивала. Фестивал отвара представа „Два витеза из Вероне” Глоб театра из Лондона, 29.јуна у 19.30 часова у вили Станковић, који је гостовао и прошле године. Куриозитет овогодишњег фестивала представља после дуго времена гостовање једног позоришта из Индије “Компани театар” из Мумбаја, који ће извести “Богојављенску ноћ”, као музичку представу, где цела трупа пева и по мишљењу критичара из Индије сматра се једном од најбољих представа са тих простора. Као посебан догађај издавајам и џез концерт инспирисан шекспировим “Сонетима” у извођењу једне велике звезде Марие Јоао и њеног триа ОГРЕ.

Соња Марић је нагласила да је УНИQА осигурање не само пријатељ овог фестивала од самог оснивања, већ пријатељ културе уопште ,и с обзиром на то да у најављеном програму се налазе комедије, тим пре ће и посећеност фестивала бити значајна.
Идеју о оснивању овог фестивала иницирао је редитељ Никита Миливојевић након премијере његове представе „Хенри VI” у чувеном Глоб театру у Лондону у мају 2012. године. Поред велике љубави према Шекспиру, Никита је био вођен жељом да се Вила Станковић – изузетан простор затворен за јавност у Србији, учини атрактивним културно-туристичким местом.


Извор: ПС за културу и јавно информисање

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs