Вести


Штаткић: Снажна подршка мањинским и локалним медијима

Нови Сад , 17. новембар 2017.
-A A +AШтаткић: Снажна подршка мањинским и локалним медијима.

Нови Сад , 17. новембар 2017. .

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Штаткић данас је отворио други дан „Прве Европске конференције посвећене мањинским и локалним медијима“. Уз подршку Покрајинског секретаријата, Министарства културе и информисања и Града Новог Сада, конференцију је организовала новосадска агенција „Херор медија понт“.

„Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама са посебном пажњом негује очување идентитета сваке мањинске заједнице понаособ, нарочито у домену информисања“, истакао је Штаткић и подсетио да се за штампана издања новина и часописа на језицима националних заједница из буџета годишње издваја више од 264 милиона динара.

Покрајинска влада и ресорни секретаријат, нагласио је он, има добре резултате и добра искуства у том смислу, јер смо на тај начин постали и пример добре праксе не само у региону него и у Европи, а локални медији и мањинске заједнице су наставиле у правцу подизања свести, културе, позитивних аспеката и вредности језика и писма.

„Лоше је локалне медије претварати у мегафоне дијатонске логике и очекивати озбиљне резултате“, оценио је Штаткић и додао да је за то потребно много више ангажовања свих чинилаца са било које стране.

По његовом мишљењу није важно ко је власник медија, већ да ли је покренуо вишу вредност квалитета живота и створио услове нове свести, хуманог и толерантног човека.

Током јучерашњих и данашњих излагања предочена су искуства у функционисању мањинских и локалних медија и размењене информације о њиховом положају у више европских земаља.

У оквиру конференције одржана је и седница УО асоцијације МИДАС која окупља 28 мањинских дневних листова у 13 европских земаља. Члан те асоцијације је и дневни лист „Мађар со“, иначе један од суорганизатора „Прве међународне конференције посвећене мањинским и локалним медијима“.


Извор: Саопштење ПС за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs