Вести


Ђаци готово свих војвођанских средњих школа слушаће и наредне школске године „Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу“

Нови Сад , 04. јун 2015.
-A A +AЂаци готово свих војвођанских средњих школа слушаће и наредне школске године „Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу“.

Нови Сад , 04. јун 2015. .

И ове године, као и претходне две, ђаци из готово свих војвођанских средњих школа биће у прилици да од посебно обучених едукатора слушају ваннаставна предавања на тему репродуктивног здравља од посебно обучених едукатора. Наиме, на посебном конкурсу „Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу“ који је и ове године расписао Покрајински секретаријат за спорт и омладину, прошла је седамдест и једна средња школа. Директорима ових школа, уговоре за реализацију овог јединственог пројекта, како у нашој земљи тако и у региону, уручила је данас у Клубу посланика у Скупштини АП Војводине, покрајинска секретарка за спорт и омладину Мариника Тепић.
Ресорна секретарка је изразила велико задовољство што су ђаци, професори, директори, школски одбори, а пре свега родитељи, препознали значај пројекта „Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу“ и што из године у годину, све већи број школа учествује у њему.
„Када смо пре три године кренули са пилот пројектом „Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу“ у њему је учествовало 10 школа са отприлике хиљаду ђака, данас се тај број увећао за седам пута и када је реч о школама и када је реч о ђацима. Ако спојимо све три године, колико се овај јединствени пројекат већ спороводи у Војводини, долазимо до података да је око 12 хиљада шеснаестогодишњака прошло или ће у наредној школској години проћи креоз овај пројекат и научити готово све о њиховом здрављу и репродуктивном здрављу. Ови подаци, као и подаци добијени из истражиавња које спроводи Институт за јавно здравље Војводине, говоре у прилог томе да су школе, родитељи, а нарочито деца пропзнали потребу за овим едукацијама, као и сам квалитет овог пројекта.
Истраживања показују да млади све више долазе до информација путем интернета, а најмање од стучних лица, што касније доводи до немерљивих последица и то не само када је реч о нежељеним трудноћама, већ и до многобројних полно преносивих болести. Управо зато је радна група састављена од еминентних стручњакиња из области гинекологије, урологије, психологије, епидемиологије и омладинског рада пажљиво креирала и програм и приручник намењен средњошколцима“, рекла је Мариника Тепић и додала и да се пројекат „Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу“ најпре бави превентивом која је најважнија.
„Овај пројекат је заправо најважнији вид превенције кроз системску допуну средњошколског образовања. Ако ви кроз оволики обухват младих успет да бар 70% њих научите да редовно одлазе на прегледе, и код гинеколога и код уролога, да их научите како се преносе полно преносиве болести, да их научите када је право време за ступање у први сексуални однос, када су плодни дани, како се здраво планира породица, ви ћете свакако сутра имати здраво становништво, а то нам је свима циљ јер је бела куга одавно загазила у читав свет, па и у нашу Војводину. Пут ка испуњењу овог циља нема цену и на њему нико не сме представљати препреку“.
Присутнима су се обратиле и проф. др Марија Зотовић и докторка Снежана Укропина, чланице радне групе „Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу“, као и поједини директори средњих школа и едукатори који су и претходне године били у овом пројекту.


Извор: ПС за спорт и омладину

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs