Вести


Ђорђе Милићевић отворио Пословни форум „Србија-Украјина“ у Новом Саду

Нови Сад , 15. мај 2017.
-A A +AЂорђе Милићевић отворио Пословни форум „Србија-Украјина“ у Новом Саду.

Нови Сад , 15. мај 2017. .

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић отворио је данас Пословни форум „Србија-Украјина“ у Привредној комори Војводине, који се одржава у оквиру 84. Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду, на коме су учешће узеле 34 домаће и 22 украјинске компаније.

Потпредседник Милићевић је на отварању овог форума, чији је циљ јачање привредних партнерстава Србије и Украјине, истакао да је та сарадња поново у порасту, чему значајан допринос даје и Војводина. Подсетивши да је један од главних приоритета Покрајинске владе бржи економски развој, потпредседник Милићевић истакао је да је сигуран да овакви сусрети привредника из различитих земаља управо помажу остварење тог циља.

Милићевић је изнео да је укупна робна размена наше покрајине са Украјином у 2016. години достигла вредност од око 64 милиона долара, што је скоро за 14 процената више него годину дана раније. Међутим, како је указао, то је још далеко од преко 172 милиона долара укупне робна размене, која је остварена у 2013. години или скоро 240 милиона долара из 2008. године, истакавши да треба да тежимо повратку који ће бити бар на том нивоу.

Простор за повећање робне размене према речима потпредседника Покрајинске владе чине, како је указао , свакако, производне гране у којима је она традиционално била и јесте највећа и најфреквентнија – од производње подних облога, преко фармацеутске индустрије и петрохемијског комплекса, до дрвне индустрије, а као значајно поље за потенцијално проширивање робне размене је и пољопривреда.

Милићевић је указао и на то да када је о Војводини као аграрно најразвијенијем делу Србије реч, пољопривреда има изузетан значај, те да су улагања Покрајинске владе у развој пољопривреде велика, у овогодишњем буџету највећа у односу на све претходне године, и да су намере да се са овим улагањима у агробизнис и пољопривреду настави.

Милићевић је навео да је добро што се Украјина нашла међу 25 земаља, чије се компаније овде представљају директно, јер је то најкраћи пут до потенцијалних купаца и будућих партнера. Изнео је да верује да ће томе, у оба смера, допринети и Пословни форум „Србија – Украјина“ и да ће контакти који се буду овде остварили врло брзо бити претворени у конкретну и обострано корисну пословну сарадњу.

Потпредседник Привредне коморе Украјине Валериј Корољ истакао је да је данашњи форум прилика да се успоставе плодни привредни контакти. Корољ је изнео уверење да ће управо овај сусрет омогућити да увећамо укупан обим укупне трговинске размене.Навео је да Украјина тренутно пролази појачан процес приватизације, што такође представља шансу за привредну сарадњу Србије и Украјине, као и могућности за вишеструко увећање трговинске размене.

У обраћању домаћина, председника и потпредседника Привредне коморе Војводине, Бошка Вучуревића и Мирослава Милетића, истакнуто је јe да овај трећи форум, који се одржава након само шест месеци од претходног у Кијеву, говори о великом интересовању обе стране, и да данас треба да укаже на то како да поспешимо пословну сарадњу, али исто тако да се надлежним институцијама укаже на одређене проблеме који успоравају наше пословање, посебно када је реч о извозу и увозу. Након овог форума треба да будемо ближи и потписивању споразума о слободној трговини са Украјином, речено је овом приликом.

На овом пословном форуму, презентовани су привредни потенцијали Србије са акцентом на пољопривреду, и вођени билатерални разговори представника српских и украјинских компанија и привредника, који се баве пољопривредом и прехрамбеним сектором.

Форуму је присуствовао и и амбасадор Украјине у Србији Олександар Александровић.

Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs