Вести


Јачање сарадње у области енергетике са партнерима из Финске

Нови Сад , 25. октобар 2012.
-A A +AЈачање сарадње у области енергетике са партнерима из Финске.

Нови Сад , 25. октобар 2012. .

Нови Сад, 25. октобар 2012. године - Покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин примили су данас, у Влади Војводине, амбасадора Финске у Србији Пека Орпана и представнике финских компанија у области енергетике и одрживог развоја, које су учествовале на Данима енергетике у Новом Саду. Састанку су присуствовали и покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине др Слободан Пузовић и Верослав Јанковић, подсекретар у Покрајинском секретаријату за енергетику и минералне сировине  и директор ВИП Фонда Александар Стојков.   На састанку је било речи о достигнућима Финске у области обновљивих извора енергије, будући да је Финсака један од лидера у овој области, као и о могућностима инвестирања у Војводину. Представљене су и могућности за сарадњу у области заштите животне средине и одрживог развоја, односно у домену управљања отпадом, решевења проблема отпадних вода и мониторинга животне средине.
Покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски истако је добру привредну сарадњу Финске и Србије, која иде у растућем смеру, а тај тренд у доброј сарадњи са финским партнерима прати и покрајина Војводина.  Амбасадор Финске у Србији Пека Орпана казао је да Финска у Србији види значајног привредног партнера, те да расте интерес финских инвеститора за улагање у нашу земљу, нарочито у области енергетике. "Финска, такође, снажно подржава напоре Србије да постане пуноправни члан Европске уније и надам се да ће већ наредне године започети преговоре о придруживању, чиме ће још већи број  инвеститора убедити у стабилност овог региона и определити их да инвестирају у Србију и Војводину", рекао је амбасадор Орпана.
Покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин упознао је госте и са привредним потенцијалима наше покрајине, истакавши да је Војводина лидер у Србији у привлачењу страних инвестиција. Према његовим речима од укупног броја страних инвестиција које се реализују у Србији, више од 45 одсто је управо на  територији покрајине, односно 240 страних компанија, од којих је велики број у врху светске економије, са преко 6 милијарди евра улагања, послује на територији покрајине.  "Што се тиче привредне размене са Финском надамо се да ће у будућности бити далеко већа", рекао је Васин и додао да у првих осам месеци ове године извоз Србије у Финску износи 8,5 милиона евра, од чега Војводина учествује са 2,5 милиона евра.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs