Вести


Једанаест милиона динара за унапређивање вишејезичности на територији АП Војводине

Нови Сад , 05. јун 2020.
-A A +AЈеданаест милиона динара за унапређивање вишејезичности на територији АП Војводине.

Нови Сад , 05. јун 2020. .

Путем конкурса Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице и ове године су додељена знатна средства за унапређивање вишејезичности на територији АП Војводине где су у службеној употреби језици националних мањина – националних заједница. Овом приликом данас су у Холу Покрајинске владе уручени уговори вредни једанаест милиона динара – милион динара више него прошле године – органима и организацијама с територије АП Војводине у чијем су раду у службеној употреби језици и писма националних мањина.

Упркос ванредним околностима и потешкоћама услед пандемије вируса ковид 19, Покрајинска влада успела је да, уз консолидацију и унапређивање здравственог система, не занемари ни очување добрих друштвених и међунационалних односа у нашој покрајини, што доказује и чињеница да су средства након ребаланса буџета за овај конкурс остала иста.

„Право на службену употребу језика и писма има много сегмената и сваки од њих је специфичан. Ово право гради се и унапређује деценијама. Евидентно је да постоје разлике у ефикасности његове примене у погледу одређених области Војводине или појединачних националних мањина. Требало би заједнички да тежимо томе да се те разлике смањују и напослетку нестану”, изјавио је потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар Михаљ Њилаш уочи свечаности.

На конкурс је ове године пристигло осамдесет пет пријава из двадесет једне општине или града с територије АП Војводине, од којих је – искључиво из формалних разлога – одобрена осамдесет једна пријава. Органи и организације у чијем су раду у службеној употреби језици и писма националних мањина – националних заједница могли су да конкуришу за оспособљавање запослених да се користе језиком националних мањина, за развој система електронске управе у условима вишејезичности, за вишејезичне табле с називима насеља, улица, органа и јавних обавештења, као и за штампање вишејезичких образаца и јавних публикација.

„Статистика показује да се с годинама број пријава не смањује, већ чак благо повећава, што указује на то да се све више увиђа значај унапређивања вишејезичности”, закључио је Њилаш.

Ресорни секретаријат током 2020. године наменио је укупно 117,6 милиона динара за финансирање активности организација националних мањина – националних заједница на територији АП Војводине. Поред поменутих једанаест милиона за унапређивање вишејезичности, издвојено је и 61,6 милиона за финансијску подршку раду националних савета националних мањина, дванаест милиона за програме и пројекте очувања и неговања мултикултуралности и међунационалне толеранције, као и 33 милиона за програме и пројекте усмерене на унапређивање права националних мањина – националних заједница.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs