Вести


Јешић о процени штете од поплава у Војводини

Нови Сад , 09. јун 2014.
-A A +AЈешић о процени штете од поплава у Војводини.

Нови Сад , 09. јун 2014. .

Према прелиминарним проценама, материјални трошкови за одбрану од поплава у Војводини, као и трошкови ремонта пумпи, санације насипа и црпних станица, и других водопривредних објеката, износе близу 1,2 милијарде динара“, казао је потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Горан Јешић на конференцији за медије.

Јешић је навео да је у овом моменту најхитније да се водопривредним предузећима у Војводини уплати око 280 милиона динара за, највећим делом, материјалне трошкове које су предузећа имала током двонедељне одбране од поплава, како та предузећа не би банкротирала.

„У хитном року морамо да обезбедимо још 900 милиона динара за санацију насипа, црпних станица, пумпи и других водопривредних објеката који су били угрожени у току ових историјских вода на Сави“, казао је Јешић и додао да је посебно важно да се санира црпна станица Босут, која је 45 дана непрекидно радила.

Јешић је казао да се водопривредним предузећима новац за нормално функционисање може исплатити тек након усвајања завршног рачуна Покрајиснке владе, када ће моћи да се уради ребаланс буџета ресорног покрајинског секретаријата.

Ресорни покрајински секретар је још навео да је потребно 4,5 милијарди динара инвестиција у водопривреду да бисмо били сигурни да у будућности од поплава неће бити угрожен ниједан живот у покрајини. Тај новац, према Јешићевим речима, не мора одмах да се обезбеди, али је неопходно да се то што пре уради како би предупредили сваку могућу опасност у будућности.

Јешић је на конференцији за медије навео и да је према подацима које су доставили локални кризни штабови, штета у пољопривреди близу 75 милиона динара. „С обзиром на то да се на неким подручјима вода није дуго задржала на њивама, надамо се да ће процењена штета ипак бити мања, а то ћемо знати тек након жетве“, казао је Јешић додавши да је, између осталог, штета у Сремској Митровици око три милиона динара, у Сремској Рачи 19 милиона динара, Босуту 9 милиона динара.

Одговарајући на питања о најављеној оставци на функцију коју обавља у Покрајинској влади, Горан Јешић је казао да ће са функције отићи након што се обезбеди новац за исплату водопривредних предузећа која су учествовала у одбрани до поплава.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs