Вести


Њилаш на 12. Форуму Европа‒Украјина у Пољској

Нови Сад , 29. јануар 2019.
-A A +AЊилаш на 12. Форуму Европа‒Украјина у Пољској .

Нови Сад , 29. јануар 2019. .

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине ‒ националне заједнице Михаљ Њилаш, учествовао је 24. и 25. јануара 2019. године на 12. Форуму Европа‒Украјина у Жешову у Пољској.

Тај велики догађај сваке године окупља истакнуте представнике из политичке и пословне сфере из земаља Европске уније и шире. Њилаш је у оквиру панела „Међународна политика” у дебати на тему „Националне мањине у Централној и Источној Европи ‒ веза између земаља региона или извор неспоразума?” говорио о националним мањинама и правном и политичком оквиру остваривања њихових индивидуалних и колективних права у АП Војводини.

Он је истакао да је висок ниво заштите мањинских правa, какав постоји у Србији, фактор стабилности земље, јер доприноси да мањинске заједнице прихватају државу у којој живе као своју. Битно је и то да постоје пријатељски односи држава с матичним земљама мањинских заједница, за шта је одличан пример однос Србије и Мађарске. Узајамно се подржава српска мањина у Мађарској и мађарска мањина у Србији, а обе државе су отворене за културну и економску подршку, као и за друге могућности подршке матичних земаља својим мањинским заједницама.


Извор: ПС за образовање, прописе, управу и националне мањине - националне заједнице

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs