Најаве


Покретни мамограф стиже у општину Шид

Понедељак, 1. јул 2019 - 9:30Покретни мамограф стиже у општину Шид.

Понедељак, 1. јул 2019 - 9:30 .

У понедељак, 1. јула 2019. године, у 9.30 часова, покрајински секретар за здравство доц. др Зоран Гојковић посетиће село Вишњићево у општини Шид, у којој почиње пројекат Покрајинске владе „Прва мамографија“ (абуланта Вишњићево, улица Железничка, бр. 2 ).

У Србији свака дванаеста жена оболи од тумора дојке. То је најчешћи узрок превремене смрти жена код нас. Сваке године од ове болести умре 1600 жена, а региструје се око 4600 новооболелих. Колико је рана дијагностика значајна у лечењу говори и чињеница да је сваки тумор откривен на време излечив. Најзначајнија метода у раном откривању тумора дојке је мамографија.

Зато је Покрајинска влада покренула пројекат “Прва мамографија“.

Планирано је да се до краја године пројекат реализује у 11 општина у Војводини.

Покретни мамограф ће обићи места која су најудаљенија од здравствених центара у којима се може обавити ово снимање, а жене ће имати прилику да овај преглед обаве у свом месту.

Циљ је да се женама у сеоским срединама снимање покретним мамографом омогући бесплатно, без упута, без заказивања и без здравствене књижице.

Снимање дојки покретним мамографом у Вишњићеву и Адашевцима ће, од 1. јула 2019. године, обављати стручни тим Клиничког центра Војводине. Мамограф ће се налазити испред амбуланте, а жене старије од 45 година имају право на овај значајан дијагостички преглед, али и обавезу према свом здрављу да редовно раде мамографију.

За извештаче из Новог Сада организован је превоз до Вишњићева. Полазак је у 8.00 часова испред главног улаза у зграду Покрајинске владе.You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs