Остале вести


Војводина, Бач Кишкун и Чонград утврђују приоритете прекограничне регионалне сарадње

Нови Сад , 02. јул 2013.
-A A +AВојводина, Бач Кишкун и Чонград утврђују приоритете прекограничне регионалне сарадње.

Нови Сад , 02. јул 2013. .

Представници Војводине и мађарских жупанија Бач Кишкун и Чонград, чланови Радне групе за јачање прекограничне сарадње, утврдили су на данашњем састанку четири тематске области у којима ће кроз заједничке пројекте аплицирати за средства прекограничног ИПА програма Србија-Мађарска, који финансира Европска унија.
Према речима потпредседника Скупштине АП Војводине Милвоја Вребалова, заједнички циљ ове три пријатељске и партнерске регије јесте да усагласе, израде и спроведу пројекте које ће на најбољи начин искористити могућност прекограничне сарадње и донети добробит грађанима у све три регије.
„На располагању нам је приближно 50 милиона евра које желимо да искористимо кроз квалитетне и одрживе пројекте и програме. На данашњем, другом по реду састанку ове Радне групе, успели смо да од 11 области, које је Европска унија препоручила, усагласимо четири области на које ћемо се фокусирати а то су: побољшање конкурентности малих и средњих предузећа, предузећа која се баве пољопривредом, риболовом и сектором аквакултуре, подршка свим секторима привреде са ниским нивоом емисије углендиоксида, прилагођавање климатским променама и побољшање превенције ризика у овој области, као и унапређивање одрживог саобраћаја у главним мрежним инфраструктурама и побољшање капацитета", рекао је Вребалов и нагласио да ће, након што су прецизиране области сарадње, на следећим састанцима бити разматрани конкретни пројекти са којима ће се аплицирати.

Представници Скупштине и Владе АП Војводине, као и жупанија Бач-Кишкун и Чонград, на састанку су презентовали и велики број конкретних предлога и пројеката који су интересно занимљиви како појединачно свакој од регија, тако и заједнички. Велики број предложених идеја односио се на заштиту и одбрану од поплава кроз реконструкцију канала и насипа, заједничке пројекте противградне заштите, пројекте из области обновљивих извора енергије, развој туризма на Тиси и Дунаву, усаглашени развој институција и парламентарне сарадње, речног, друмског и железничког саобраћаја...

Поред потпредседника Вребалова, у раду су учествовали и Јован Табаков, помоћник покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Роланд Кокаи, самостални стручни сарадник у Секретаријату за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, а учесницима су се обратили и покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски и Естер Чонкаши, извршни директор ДКМТ.

Следећи сатанак Радне групе одржаће се у жупанији Чонград, са циљем договора у вези са конкретним пројектима из одабране четири области.Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs